Οι ομορφότερες εμπειρίες σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασ;Iθι για να εκτιμήσεις τη γοητεία της Κρήτης, χωρίς χαμό, ζέστη και ενοχλητικούς αέρηδες.

Η Κρήτη είναι Παράδεισος επί γης, ασυζητητί. Αυτός ο Παράδεισος όμως γίνεται ακόμα πιο προσιτός και ελκυστικός κάπου εκεί κατά τον Σεπτέμβρη, όταν τα πλήθη τουριστών κάπως σπάνε, οι αέρηδες κοπάζουν και η ζέστη χαλαρώνει.

Μήπως λοιπόν, λέμε μήπως, ο παρεξηγημένος Σεπτέμβριος είναι μια ωραιότατη αφορμή για να παρατείνεις τις διακοπές σου με προορισμό τη λεβεντογέννα; Δες παρακάτω τα καλύτερα ανά νομό και διάλεξε ορμητήριο για αποδράσεις σε ονειρεμένες παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, χωριουδάκια και φαράγγια.

Στην εξωτική Δύση των Χανίων και του Ρεθύμνου

Το κομμάτι της Κρήτης που σκεπάζεται από τους νομούς των Χανίων και του Ρεθύμνου διαθέτει ασυναγώνιστη γραφικότητα και εξωτισμό, σε παραλίες και ανόθευτα χωριά.

Η δαιδαλώδης και γοητευτική παλιά πόλη των Χανιών, κρύβεται πίσω από τον φάρο του ενετικού λιμανιού και θα σε παρασύρει σε βόλτες με φόντο βουκαμβίλιες και πέτρινα αρχοντικά. Ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρουν τόσο τα αρχαία, αξίζει να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, αλλά και τη Συναγωγή, το Λαογραφικό Μουσείο, το Σπίτι του Βενιζέλου και τους Τάφους των Βενιζέλων με υπέροχη θέα.

Αν ανήκεις στους φαν της πεζοπορίας, τότε σημείωσε οπωσδήποτε τη Σαμαριά: το όνειρο κάθε ορκισμένου πεζοπόρου, με τα 18 φαντασμαγορικά χιλιόμετρά της να την κάνουν το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Η κατάβαση ξεκινά από το Ξυλόσκαλο του Ομαλού, 42 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Ακολουθεί μία περιπατητική διαδρομή έξι ωρών, που μπορεί να μην είναι από τις  πιο ξεκούραστες της ζωής σου, αλλά σίγουρα θα συγκαταλέγεται στις πιο πράσινες, αφού περνά μέσα από τα λημέρια του κρι-κρι και δροσερές πηγές.

Οι καλύτερες γεύσεις των Χανίων βρίσκονται στα σοκάκια τους. Σημείωσε το Χάνι δίπλα στην Συναγωγή, το Χαμάμ, και τον Αποστόλη στο Λιμάνι για άψογη κρητική κουζίνα, ενώ για ασυναγώνιστα γλυκά θα πας στην Κουκουβάγια, δίπλα στους Τάφους του Βενιζέλου. Μιλώντας για γλυκά, κορυφαία μπουγάτσα με κρέμα θα φας στη Μπουγάτσα Χανίων και στον Ιορδάνη στην Αποκορώνου.

Πιο ανήσυχη από τα Χανιά, και εξίσου γοητευτική, η παλιά πόλη του Ρεθύμνου διαθέτει τα απαραίτητα πλακόστρωτα σοκάκια, τα λουλουδιασμένα αρχοντικά, τις δροσερές πλατείες, την βενετσιάνικη κρήνη Ριμόντι με τις περίτεχνες λεοντοκεφαλές και την περίφημη Φορτέτζα για χάζι. Στα στενά της παλιάς πόλης θα βρεις επίσης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το τούρκικο σχολείο του 1796, τον εντυπωσιακό Άγιο Φραγκίσκο και το Τζαμί-Ωδείο του Ρεθύμνου.

Αφού σε χορτάσει βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια, το Ρέθυμνο θα σε χορτάσει και γεύσεις αυθεντικής κρητικής κουζίνας. Σημείωσε τη Μελίνα με την όμορφη βεράντα στα πόδια της Φορτέτζας, την Αυλή για ρομαντικές καταστάσεις, την Αλάνα δυο βήματα από το Ενετικό Λιμάνι με την πανέμορφη αυλή, και αν ξάφνου σε έπιασε μια λιγούρα για κρέπα, κάνε μια στάση οπωσδήποτε στον Χάρη για εγγυημένη γλυκιά ή αλμυρή απόλαυση.

Τις πιο εξωτικές βουτιές θα τις κάνεις στην ωραιότερη παραλία της Ελλάδας (υποκειμενισμός alert) τα Φαλάσαρνα, στο πανέμορφο Κεδρόδασος, στο τουριστικό αλλά ονειρεμένο Ελαφονήσι με τη ροζ άμμο και τα ρηχά νερά(να πας νωρίς για να το απολαύσεις όπως πρέπει), στον θαρρείς από άλλον πλανήτη Μπάλο, και στις κάπως πιο μακρινές παραλίες Πλατανιάς και Μαλεμέ, με τα ανοιχτογάλαζα νερά. Στο Σειτάν Λιμάνι θα χρειαστεί να προετοιμαστείς για κατάβαση σε βραχάκια, επομένως ξέχνα τις σαγιονάρες για λίγο και πάρε μαζί σου σακίδιο γιατί θα χρειαστεί να στηριχτείς στα χέρια σου. Η παραλία στο τέλος θα σε ανταμείψει στο έπακρο. Δεν είναι οργανωμένη, επομένως εξοπλίσου αναλόγως. Εξίσου ωραία και κοντινή στην πόλη των Χανίων είναι ο Σταυρός, γνωστή και ως παραλία του Ζορμπά.

Στα νότια του νομού Ρεθύμνης, στην Πρέβελη, το τοπίο είναι πραγματική εμπειρία και περιλαμβάνει ένα μεγάλο φοινικόδασος που στεφανώνει την ακτή και το επιβλητικό Κουρταλιώτικο φαράγγι του Μέγα Ποταμού, που σχηματίζει μια γαλάζια λίμνη πριν χυθεί στη θάλασσα. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ακούμια στο νομό Ρεθύμνου, η Τριόπετρα είναι μια υπέροχη παραλία που πήρε το όνομά της από τους τρεις μεγάλους βράχους οι οποίοι ορθώνονται μέσα στη θάλασσα. Ο Άγιος Παύλος είναι μια μεγάλη αμμουδιά που βρέχεται από το καταγάλανο Λιβυκό, με πανύψηλους αμμόλοφους, ενώ η παραλία στο Μπαλί έχει πέντε απάνεμες αμμουδιές με πρασινογάλαζα νερά.

Στο ανανεωμένο Ηράκλειο και στο γοητευτικό Λασίθι

Χωριουδάκια κρυμμένα μέσα σε ελαιώνες, κρυστάλλινα νερά και αμμουδιές να χτίσεις παλάτια, ακολουθώντας τα χνάρια του Μίνωα που έκανε το ίδιο. Ο μεγαλύτερος νομός της λεβεντογέννας, ανάμεσα στα βουνά του Ψηλορείτη και της Δίκτης, με επίκεντρο το πάντα ζωντανό Ηράκλειο εύκολα σε παρασέρνει. Εδώ θα ανακαλύψεις τα σημάδια του παρελθόντος σε μια από τις ιστορικότερες πόλεις της Μεσογείου, θαυμάζοντας τα ενετικά τείχη, τα οθωμανικά μνημεία, τον Ναό του Αγίου Τίτου, την κεντρική αγορά, την Κρήνη του Μοροζίνι, το τεράστιο φρούριο Κούλε, και τον τάφο του Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο. 

Το καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί ένα πολύτιμο σεντούκι μινωικής τέχνης, ενώ η εικόνα που οφείλεις να έχεις για τον μινωικό πολιτισμό θα ολοκληρωθεί με μια μυσταγωγική επίσκεψη στην Κνωσό. Απαλλαγμένο από την καλοκαιρινή κοσμοσυρροή, το φαντασμαγορικό παλάτι του Βασιλιά Μίνωα σε περιμένει για σούπερ ατμοσφαιρικά ταξίδια στον χρόνο, τα οποία συμπληρώνονται με μια επίσκεψη στη Φαιστό, στη Γορτύνα, και στα Μάλια.

Μπορεί να μην είναι εξίσου φημισμένες όσο εκείνες του νομού Χανίων, οι παραλίες του Ηρακλείου, όμως, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την καρτ-ποσταλική ομορφιά τους. Σημείωσε το Βαθύ, στο βάθος ενός κολπίσκου, την κοντινή  και τεράστια Αμμουδάρα, το απομονωμένο Αγιοφάραγγο στα νότια του νομού προσβάσιμο με καραβάκι, τα Μάταλα με την χίπικη παράδοση, την Αγία Πελαγία και το Φόδελε όπου στο ομώνυμο χωριό θα βρείτε και το μουσείο του Ελ Γκρέκο, και το πανέμορφο Βάι με το πλούσιο φοινικόδασος, που προσφέρει το απόλυτο φόντο για τις βουτιές σου σε γαλαζοπράσινα νερά.

Εξαιρετικές γεύσεις θα δοκιμάσεις στο Πεσκέσι σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, στον καφενέ του Καγιαμπή, στο Κουζεϊνερί το οποίο εξειδικεύεται στο κρέας, στον Έργανο, στην Αθάλη και στο Βουρβουλάδικον. Η Λακούβα ενδείκνυται για ρακή και μεζεδάκια, ενώ στο Μαγειρείο θα απολαύσεις ωραία, σπιτικά μαγειρευτά.

Με σήμα κατατεθέν του τη λίμνη Βουλισμένη, που συνδέεται με τη θάλασσα μέσω ενός μικρού καναλιού, ο Άγιος Νικόλαος ή σκέτος Άγιος για τους ντόπιους προσφέρεται για βόλτες στη λίμνη γύρω από την οποία δεκάδες μαγαζάκια απλώνουν τραπέζια για καφέ και τσιμπολόγημα. Απομακρυνόμενος από το κέντρο του Αγ. Νικολάου και χρησιμοποιώντας σαν αφετηρία τις πόλεις Σητεία στον Βορρά και Ιεράπετρα στον Νότο, μπορείς να επισκεφτείτε πανέμορφες παραλίες, μαγικά νησάκια και να θαυμάσεις από κοντά γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους

Σημείωσε οπωσδήποτε την ιστορική Σπιναλόγκα, την οποία μπορείς να επισκεφθείς από το τουριστικό θέρετρο της Ελούντας με καραβάκι. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς, τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την αξεπέραστη ομορφιά του. Στο οροπέδιο του Λασιθίου, το διάσημο Δίκταιο Άντρο ή Σπήλαιο του Ψυχρού όπου σύμφωνα με τον μύθο η Ρέα γέννησε τον Δία θα σε εντυπωσιάσει με τη μορφολογία του.

Ίσως το πιο παραγνωρισμένο εκ των μινωικών ανακτόρων που βρέθηκαν στην Κρήτη, το παλάτι της Ζάκρου είναι το μικρότερο, αλλά με εξίσου σημαντικά ευρήματα και Ιστορία και το μόνο που ανακαλύφθηκε ασύλητο. Θα το βρεις εκεί ξεκινά το νότιο Λασίθι, και εκεί που τελειώνει το φαράγγι της Ζάκρου – μπορείς να συνδυάσεις δηλαδή πεζοπορία με sightseeing στα ερείπια των ανακτόρων.

Η Κιτροπλατεία, η Άμμος και ο Αλμυρός ενδείκνυνται για βουτιές κοντά στον Άγιο Νικόλαο, ενώ τα τιρκουάζ νερά της εξωτικής Χρυσής, την οποία προσεγγίζεις με καραβάκι από την Ιεράπετρα, οι αμμοθίνες, η χρυσαφένια άμμος και τα εκατομμύρια μικροσκοπικά θαμμένα κοχύλια θα σε κάνουν να μην πιστεύεις στα μάτια σου.

Για φαγητό στον Άγιο Νικόλαο, θα πιάσεις τραπέζι στα Μπλε Κατσαρολάκια με την περιποιημένη αυλή για μοντέρνα ελληνική κουζίνα και στο Γιόμα Μεζέ για ονειρεμένη θέα στη λίμνη και εξαιρετικές παραδοσιακές γεύσεις. Στο παραθαλάσσιο χωριό Μοχλός η ταβέρνα Σοφία σερβίρει νόστημα ψητά και λαδερά εποχής, ενώ στους Πεύκους Μακρυγιαλού στη Σητεία, η Πιπεριά αποτελεί εγγυημένο προορισμό για παραδοσιακή, μαμαδίσια κρητική κουζίνα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook