Σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μεταδοτική! Αυτό μαρτυρούν πειράματα ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι ειδικοί εισήγαγαν σε ποντίκια εγκεφαλικό ιστό ασθενούς με Αλτσχάιμερ και είδαν ότι εκείνα ανέπτυξαν τη νόσο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίσευμα στο Βήμα, τα ζώα εμφάνισαν βλάβες στον εγκέφαλο οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η εναπόθεση πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς. Οι βλάβες αυτές μάλιστα με την πάροδο του χρόνου εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Την ίδια στιγμή ποντίκια στα οποία εγχύθηκε εγκεφαλικός ιστός από υγιείς ανθρώπους δεν παρουσίασαν σημάδια της ασθένειας.

Μολυσματική διαδικασία

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι ορισμένες σποραδικές μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας μολυσματικής διαδικασίας που οφείλεται σε ελαττωματικές πρωτεΐνες prion, όπως συμβαίνει με τη ‘νόσο των τρελών αγελάδων’ και με την ανθρώπινη έκδοσή της, δηλαδή τη νόσο Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Νευρολογίας Κλαούντιο Σότο.

«Ο υποκείμενος μηχανισμός της νόσου Αλτσχάιμερ είναι παρόμοιος με αυτόν που συναντούμε στις ασθένειες που οφείλονται στα prion» εξήγησε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι «στις νόσους αυτές μια φυσιολογική πρωτεΐνη ‘κακοδιπλώνεται’ και είναι ικανή να εξαπλωθεί μετατρέποντας και άλλες ‘καλές’ πρωτεΐνες σε ‘κακές’. Οι ‘κακές’ πρωτεΐνες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο σχηματίζοντας πλάκες που εναποτίθενται και πιστεύεται ότι σκοτώνουν τα νευρικά κύτταρα».

Πρώιμα αποτελέσματα

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα νέα αυτά ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry» είναι πολύ πρώιμα και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν μπορεί να αφορούν και τον άνθρωπο. Επιπλέον, η μετάδοση της νόσου έλαβε χώρα σε τεχνητές συνθήκες στο εργαστήριο, τις οποίες λογικά δεν θα βίωνε ένα άτομο.

 Το επόμενο βήμα για τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι να διεξαγάγουν πειράματα τα οποία θα προσδιορίσουν εάν μπορεί να υπάρξει μετάδοση της νόσου υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες, σημείωσε ο Σότο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook