Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 150 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχει βάλει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ Κρήτης. Οι υποθέσεις κάποιων θα έχουν \”δεθεί\” μέχρι το τέλος του έτους. Όταν \”δεθούν\” όλες, το όφελος του Δημοσίου υπολογίζεται σε 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ. Και μιλάμε μόνο για τις υποθέσεις που \”τρέχουν\”, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επώνυμες καταγγελίες που γίνονται καθημερινά και προστίθενται με την ένδειξη \”άμεση προτεραιότητα\” στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΣΔΟΕ Κρήτης.

Όπως λέει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Στυλιανός Λαντζουράκης, από το ΣΔΟΕ έχει γίνει αίτημα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 150 φυσικών και νομικών προσώπων στην Κρήτη. Ανάμεσά τους ονόματα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά στην κοινωνία του νησιού: Γιατροί, δικηγόροι, πρόεδροι, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι. Ο κ. Λαντζουράκης τονίζει ότι δεν πρόκειται για άτομα που έχουν κοινές ιδιότητες, αλλά που έχουν ένα άλλο κοινό στοιχείο: «Έχουν με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους ζημιώσει το Δημόσιο σε μεγάλο βαθμό. Το πετυχαίνουν αυτό με μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή ή και με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.

Παράνομη επιστροφή ΦΠΑ

Η παράνομη επιστροφή ΦΠΑ αφορά αγρότες, Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ενώ εμφανίζονται να έχουν εισπράξει πολλές χιλιάδες ευρώ από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, οι λογαριασμοί τους είναι μηδενικοί. «Προκύπτει ότι έχουν φάει τα λεφτά, αφού δεν τους βρίσκουμε ούτε ακίνητη περιουσία στην οποία να τα έχουν επενδύσει», αναφέρει ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Κρήτης και επισημαίνει:

«Ο μέσος όρος των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ ήταν για κάθε αγρότη 20 με 30 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που εισέπραξαν πολύ μεγαλύτερα ποσά, έως και 240 χιλιάδες ευρώ. Ήταν, μάλιστα, μια περίπτωση που μου έχει μείνει: Αφορούσε σε 197 τόνους κολοκυθάκια που εμφανίστηκαν ότι πουλήθηκαν την ίδια μέρα και ώρα από τον ίδιο παραγωγό. Δεν έμπαιναν δηλαδή στον κόπο να κάνουν αυτά που έκαναν να μοιάζουν αληθοφανή. Γιατί 197 τόνοι κολοκυθάκια είναι μια τεράστια ποσότητα, που ούτε με τρένο δεν μπορείς να τη μεταφέρεις».

Το θέμα της παράνομης επιστροφής του ΦΠΑ δεν έχει κλείσει. Φέτος έχουν στείλει στο ΣΔΟΕ Κρήτης γύρω στα 240 άτομα που μέσα στο 2011 πήραν από επιστροφή ΦΠΑ 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ελεγχθούν κατά το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Λαντζουράκη.

Βροχή καταγγελιών

Καθημερινά τα στελέχη του ΣΔΟΕ δέχονται βροχή καταγγελιών. Σχεδόν πάντα οι καταγγελίες αυτές είναι αληθινές, σύμφωνα με τον κ. Λαντζουράκη. «Με το που έρχονται οι καταγγελίες σε εμάς, τις αξιολογούμε και τις χαρακτηρίζουμε με βαθμό προτεραιότητας», λέει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βαθμός προτεραιότητας αποδίδεται ανάλογα με το προφίλ του καταγγελλόμενου, όπως αυτό σχηματίζεται από τα φορολογικά και δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία.

* Στις υποθέσεις πρώτης προτεραιότητας εντάσσονται εκείνες που δείχνουν ότι αφορούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Σε αυτές δίδεται άμεση προτεραιότητα ελέγχου. Ο έλεγχος γίνεται με συγκέντρωση φορολογικών στοιχείων και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
* Στις υποθέσεις μεσαίας προτεραιότητας συγκαταλέγονται επώνυμες, αλλά όχι επείγουσες καταγγελίες.
* Στις υποθέσεις χαμηλής προτεραιότητας, εντάσσονται καταγγελίες όπως π.χ. μια καταγγελία για ένα περίπτερο που δεν έκοψε απόδειξη.

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος των καταγγελιών που λαμβάνει συχνότερα το ΣΔΟΕ, ο κ. Λαντζουράκης, ανέφερε: «Το 50% των περιπτώσεων είναι σοβαρές καταγγελίες άμεσης προτεραιότητας. Το 30% των καταγγελιών είναι μεσαίας και το 20% μικρής βαρύτητας».

Οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι σε αριθμό ανάλογο με τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπάρχουν σε κάθε νομό. Δηλαδή περίπου το 50% των ελέγχων αφορά στο νομό Ηρακλείου, το 26% στο νομό Χανίων, ενώ ένα 12% με 13% των ελέγχων αφορά στους άλλους δύο νομούς της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί το ΣΔΟΕ αυτή την περίοδο να έχει ρίξει το βάρος του στους μεγάλους φοροφυγάδες της Κρήτης, αυτό όμως δε σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες καταγγελίες πάνε στο βρόντο. Όπως λέει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, «με το που λαμβάνουμε μια καταγγελία, ακόμα και αν δεν τη διερευνήσουμε αμέσως, σε καμία περίπτωση δεν τη βάζουμε στο αρχείο. Την καταχωρίζουμε στο ηλεκτρονικό μας σύστημα και παραμένει εκεί σε εκκρεμότητα, μέχρι να ελεγχθεί, όσο μικρή κι αν είναι».

Ελλείψεις προσωπικού

Ο κ. Λαντζουράκης πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ θα φαίνονταν πιο γρήγορα, ότι οι υποθέσεις θα έβγαιναν πιο εύκολα, αν υπήρχαν δύο βασικές προϋποθέσεις:

* Η πρώτη είναι η ενίσχυση του ΣΔΟΕ Κρήτης με προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει υστέρηση.
* Η δεύτερη είναι η καθυστέρηση εκ μέρους των τραπεζών να ανταποκριθούν στο αίτημα για αποστολή της κίνησης των λογαριασμών των πελατών τους. Υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση σ\’ αυτό το σημείο, ίσως και λόγω φόρτου εργασίας, μια και τα σχετικά αιτήματα είναι χιλιάδες.

Ο κ. Λαντζουράκης πιστεύει ότι μια λύση γι\’ αυτό το θέμα θα ήταν να μπορεί το ΣΔΟΕ να είναι on line με το σύστημα των τραπεζών, πράγμα για το οποίο γίνεται προσπάθεια.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας του ΣΔΟΕ Κρήτης αφορά στη λαθρεμπορία καυσίμων. Μόλις πρόσφατα βγήκε μια τέτοια υπόθεση. Ο πρωταγωνιστής της, ιδιοκτήτης πρατηρίου έξω από το Ηράκλειο, ανακάτευε το (αφορολόγητο) πετρέλαιο ναυτιλίας με το κανονικό (φορολογητέο) πετρέλαιο. Όπως λέει ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Κρήτης, ορισμένα πλοία έχουν το δικαίωμα να κινούνται με αφορολόγητο πετρέλαιο. Αυτό είναι μαύρο, για να ξεχωρίζει. Τέτοιο, μαύρο (από κάθε άποψη) αφορολόγητο πετρέλαιο ναυτιλίας βρέθηκε στο προαναφερόμενο πρατήριο. Ήταν 7-8 τόνοι σε δύο βυτία, που εννοείται πως κατασχέθηκαν.

(εφημερίδα Νέα Κρήτη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook