Αν η λαϊκή φράση «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» είναι αληθής, η επόμενη δημοτική περίοδος αναμένεται λαμπρή. Αυτό το λέω γιατί τα προβλήματα που μία δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί είναι κυρίως πρακτικής και σπανίως πολιτικής υφής.

Το προβλήματα που κάθε δήμαρχος και κάθε δημοτικό συμβούλιο αντιμετωπίζει αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών, την καθαριότητα της πόλης, τις κανονιστικές αποφάσεις που δείχνουν την πορεία που κάθε τοπική κοινωνία επιλέγει να πορευτεί. Καθώς λοιπόν τα προβλήματα είναι πρακτικά και η επίλυση τους συνήθως υπόθεση επιλογής, είναι σημαντική για τον κάθε δήμαρχο η ομοφωνία στο δημοτικό συμβούλιο, αν όχι για κάτι άλλο, για να αντιλαμβάνεται ο δημότης το σωστό των αποφάσεων. Βλέπετε, οι λύσεις των προβλημάτων έχουν ένα αρνητικό: ξεβολεύουν και αυτούς που τα δημιούργησαν και αυτούς που τα συνήθισαν…

Στην πρόσφατη ορκωμοσία της τοπικών μας αρχόντων της νέας περιόδου ο λόγος του δημάρχου ξάφνιασε, καθώς σε φραστικό επίπεδο η αναφορά καταβολής «κάθε προσωπικής και θεσμικής προσπάθειας, ώστε σε λίγο καιρό να μη καταλαβαίνει κανείς ποιός είναι πλειοψηφία και ποιός μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο» τον εμφανίζει, θα έλεγε κάποιος, ακραία συναινετικό. Από την άλλη, η (από τον ίδιο) διατυπωθείσα απόφαση της τελευταίας θητείας και η συνακόλουθη επιδίωξη της υστεροφημίας, πιθανά επιφέρει – επιβάλει κάποιες αλλαγές τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο κυρίως, στο ανθρώπινο.

Τώρα, λίγα λόγια για την ομάδα που θα «τρέξει» τα θέματα, τους άμεσους συνεργάτες του δημάρχου. Όπως είναι φυσικό οι αναθέσεις γίνονται με γνώμονα τις γνώσεις και τις εμπειρίες σε συνδυασμό με τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν. Οι σύμβουλοι που επιλέγηκαν είναι συμπολίτες εγνωσμένης αξίας και δυνατοτήτων (γι αυτό άλλωστε και εξελέγησαν). Χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τους επικεφαλής σε ΚΕΔΗΡ, Λιμενικό Ταμείο και ΔΕΥΑΡ (όπου πάντως αναμένεται να κρατηθούν οι ισορροπίες), ο κ. Μαρινάκης προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα βάζοντας νέους και ορεξάτους ανθρώπους σε τομείς που έκρινε πως θα ανταποκριθούν. Εξαίρεση η διατήρηση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Στέλιου Σπανουδάκη, σε προφανή ανταμοιβή της καλής δουλειάς των τελευταίων ετών.

Η διαφορά με τις προηγούμενες δημοτικές περιόδους είναι η παρουσία του κ. Θωμά Κρεβετζάκη και μάλιστα οι αρμοδιότητες που του δόθηκαν. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Θωμάς αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου που ήρθε στην πολιτεία μας, αγάπησε την Παλιά Πόλη και έχτισε τη ζωή του εκεί. Οι κάτοικοι της μάλιστα επανειλημμένα τον έχουν επιλέξει να τους εκπροσωπεί. Από πρώτο χέρι γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και μάλιστα το γνωρίζει διπλά: και σαν κάτοικος και σαν επαγγελματίας. Η ανάθεση στον Θωμά των κανονιστικών αποφάσεων και της επίβλεψης τους ίσως είναι η καλύτερη ιδέα του δημάρχου. Είναι βέβαιο ότι οι ιδέες του θα βρουν στο δημοτικό συμβούλιο ανοιχτά αυτιά. Αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί απλά σαν άλλοθι

Ο Κώστας Ν.Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook