Το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit ενέκρινε η βρετανική Βουλή, με 327 «ναι» και 299 «όχι».

Η απόφαση αυτή αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει παράταση εάν δεν έχει συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Πλέον, το νομοσχέδιο πηγαίνει στη Βουλή των Λόρδων. Αν εκεί εγκριθεί, αναμένουμε από τον Τζόνσον να το τηρήσει, δήλωσε ο Χίλαρι Μπεν, ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

«Ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο λαός» ανάφερε ο βρετανός πρωθυπουργός, παίρνοντας τον λόγο, προσθέτοντας ότι δε θα ζητήσει περαιτέρω παράταση για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

O ίδιος ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο για να το καταφέρει αυτό απαιτείται να τον στηρίξουν τα 2/3 του κοινοβουλίου.

«είναι εντελώς αδύνατον για την κυβέρνηση να λειτουργήσει αν η Βουλή των Κοινοτήτων αρνείται να εγκρίνει οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση. Προσκαλώ τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφασίσει ποιος από εμάς θα πάει ως πρωθυπουργός θα πάει στο κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου».

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον,  γνωρίζει ακόμα μια βαριά ήττα, μετά την απόφαση 329 βουλευτών να ψηφίσουν «ναι» στο νομοσχέδιο το οποίο απέκλειε το άτακτο Brexit.

Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, έπειτα από ερώτηση αν το Εργατικό Κόμμα θα ταχθεί υπέρ της εξόδου ή της παραμονής και αν θα στηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εφόσον περάσει ο νόμος και γίνουν εκλογές, δήλωσε στο BBC ότι «εμείς δεν θα επιβάλουμε καμία απόφαση», αλλά «θα ρωτήσουμε τον λαό τι είναι αυτό που επιθυμεί»

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το ‘νομοσχέδιο παράδοσης’ που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

Tags: