Πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικίνδυνο νόσο που προσβάλει βρέφη, νήπια, εφήβους και ενήλικες

Ο Σεπτέμβριος έφτασε και σε περίπου μια εβδομάδα θα ακουστεί το “πρώτο κουδούνι” στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ παράλληλα θα επαναλειτουργήσουν και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Οι άδειες, κατά την καλοκαιρινή περίοδο αίθουσες, θα γεμίσουν με παιδικά χαμόγελα αλλά και με κινδύνους για τους οποίους οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα και να προετοιμαστούν κατάλληλα. Ειδικά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία αλλά και στα δημοτικά σχολεία, η έξαρση των ιώσεων και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών είναι κανόνας ενώ ταυτόχρονα στους χώρους που δραστηριοποιούνται και συνωστίζονται παιδιά, όπως σε φροντιστήρια, αθλητικά κέντρα κτλ, ο κίνδυνος παραμένει εξίσου μεγάλος.

Μια ύπουλη και επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλει  νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο προέρχεται από τον  Μηνιγγιτιδόκοκκο Β που τα τελευταία χρόνια καταγράφει κρούσματα και στη χώρα μας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, εμέτους, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, σύγχυση, ζάλη και φωτοφοβία, ενώ μπορεί να εμφανιστούν έντονα κόκκινες κηλίδες στο δέρμα (αιμορραγικό εξάνθημα). Στα βρέφη, εκτός των υπολοίπων, μπορεί να διαπιστωθεί άρνηση λήψης τροφής και έντονη υπνηλία, ασυνήθιστη ευερεθιστότητα και περίεργο, υψίσυχνο κλάμα και ωχρό ή μελανό δέρμα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μερικά και όχι όλα τα συμπτώματα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος έως την τελική διάγνωση.

Αν νοσήσει κάποιος από μηνιγγίτιδα έχει περίπου 10% πιθανότητες να καταλήξει, ενώ σε περίπτωση επιβίωσης από τη νόσο θα εμφανίσει βαρύτατες επιπλοκές σε ποσοστό που αγγίζει το 20%, όπως εγκεφαλική ή άλλες μόνιμες νευρολογικές βλάβες, απώλεια άκρου ή δακτύλων και κώφωση.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών και οι νεαροί ενήλικες, με τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες να εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους με την αφορμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και την επαναλειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από λίγους μήνες καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μέτρα πρόληψης

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών  όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook