Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι. Η έκρηξη ταρακούνησε παράθυρα και πόρτες πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη οφειλόταν στην πυροδότηση εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένος βομβιστής-καμικάζι.

Δεν έγινε μέχρι στιγμής γνωστό εάν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με τον Νασράτ Ραχίμι, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν ο στόχος.

«Ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία σπεύδουν στον τόπο όπου έγινε η έκρηξη», πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.

Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα αφού η κυβέρνηση του προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το περιεχόμενο της καταρχήν συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «ανησυχεί» έντονα και ζητεί διευκρινίσεις για τους «κινδύνους» που ενέχει.

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ επισκέφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την αφγανική πρωτεύουσα για να ενημερώσει αφγανούς αξιωματούχους όσον αφορά την «καταρχήν» συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον τον τελευταίο χρόνο με τους Ταλιμπάν.

Η αφγανική κυβέρνηση είναι «ανήσυχη», και «ζητάμε διευκρινίσεις για το έγγραφο αυτό» ώστε «να αναλύσουμε επακριβώς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις» και «να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο που μπορεί να ενέχει», ανέφερε μέσω Twitter o Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Γάνι.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της Καμπούλ στην καταρχήν συμφωνία για την οποία έκανε λόγο ο Χαλιλζάντ τη Δευτέρα.

Αρκετοί στο Αφγανιστάν εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να θυσιάσει τα δικά τους συμφέροντα για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, 18 χρόνια μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν για να καταδιωχθεί η Αλ Κάιντα και να ανατραπεί το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook