Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το πώς θα πράξει - Σκληροί χαρακτηρισμοί "φωτογραφικοί" για την παράταξη Δαμιανάκη

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών "Πρώτα ο Άνθρωπος" με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή, ξεκαθαρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται να δηλώσει εκ των προτέρων συνεργασία με τον συνδυασμό του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη, αφού δεν υπήρξε πλαίσιο σύγκλισης και σύνθεσης θέσεων. Ωστόσο όπως αναφέρει δεν πρόκειται να επιδοθεί σε τυφλή αντιπολίτευση αλλά η στήριξη θα εξαρτάται και θα δίνεται αναλόγως των προτάσεων που θα θέτει η δημοτική αρχή για την επίλυση των προβλημάτων του δήμου.

Ιδιαιτέρως ωστόσο, σκληρή είναι η Πρωτοβουλία Πολιτών στο τέλος της ανακοίνωσής της. Συγκεκριμένα, φωτογραφίζοντας την παράταξη του κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, η οποία φέρεται να έχει κλειδώσει τη συνεργασία της με την παράταξη του κ. Σημανδηράκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Σε όσους προεκλογικά άλλα δήλωναν και μετεκλογικά άλλα έπραξαν (προφανέστατα για το συμφέρον των πολλών βεβαίως - βεβαίως) αφιερώνουμε το αριστούργημα «Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας» του σπουδαίου Χόρχε Λουίς Μπόρχες".

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος:

"Θέσεις ευθύνης ή στάση ευθύνης;

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος δημιουργηθήκαμε από τα σπλάχνα της χανιώτικης κοινωνίας για να υπηρετήσουμε το κοινό συμφέρον, στόχο που προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης, πρώτης για εμάς, δημοτικής θητείας. Το πράξαμε με συνέπεια, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος παρά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές προβάλλαμε την ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου με στόχο τη δημιουργία πλαισίου θέσεων που θα προέκυπταν μέσα από συναίνεση, σύνθεση και προσπάθεια σύγκλισης απόψεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών. Οι θέσεις μας έχουν εκφραστεί με δημόσια επιχειρηματολογία, τόσο εντός όσο και εκτός δημοτικού συμβουλίου, για μια σειρά θεμάτων όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το οικόπεδο στην περιοχή της ΑΒΕΑ, τα κτίρια του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι, τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο ή στους εργολάβους, το κυκλοφοριακό, τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, τα ζητήματα στέγης, κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, την αντιμετώπιση του προβλήματος σχολικής στέγης, την καθαριότητα κ.λπ.

Με τη συνεπή, δημιουργική και υπεύθυνη στάση μας στα δημοτικά όργανα που συμμετείχαμε, στηρίξαμε το αναφαίρετο δικαίωμα για όσο το δυνατόν πλατύτερη και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων στις επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Οι πρόσφατες κυβερνητικές τροπολογίες αποτελούν ωμή αντισυνταγματική αλλοίωση του αποτελέσματος των εκλογών και προληπτική καταστολή της δημοκρατικής λειτουργίας των Δήμων, προφασιζόμενοι την αδυναμία κυβερνησιμότητας, λες και τόσα χρόνια τα τεράστια προβλήματα στους Δήμους δεν ήταν αποτέλεσμα ισχυρά πλειοψηφικών δημοτικών αρχών. Στοχεύουν στη συνέχιση αυτού του πλαισίου που εξυπηρετεί εδώ και χρόνια τις πελατειακές πρακτικές του παραγοντισμού και της ημετεροκρατίας, καθιστώντας τους Δήμους δέσμιους αυτών που αρνούνται πεισματικά να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Συνεπώς, για όσους αγωνιούν αν συμμετέχουμε σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, απαντάμε ότι η στήριξη στη νέα δημοτική αρχή θα καθοριστεί με μοναδικό κριτήριο το αν οι προτάσεις της θα δίνουν προοπτική λύσεων στα συσσωρευμένα προβλήματα του τόπου, αφού πρωτοβουλίες δημιουργίας προγράμματος και πλαισίου σύγκλισης και σύνθεσης θέσεων για διαφανή και αποτελεσματική διοίκηση, δυστυχώς δεν υπήρξαν. Πάντως την πρακτική της τυφλής αντιπολίτευσης που βιώσαμε τα πέντε προηγούμενα χρόνια από παρατάξεις και πρόσωπα, με σκοπό απλά να φθείρουν τον δήμαρχο, την θεωρούμε απαράδεκτη, ιδιοτελή και εντελώς ξένη με τις ανάγκες αντιμετώπισης των προβλημάτων. Επομένως, ας μην «ανησυχούν» όσοι, με το δικαίωμα δημόσιου λόγου που τους παρέχουν οι θέσεις τους, παλινωδούν μεταξύ αστήριχτων και υποκριτικών αιτιάσεων εναντίον μας. Ούτε ουρά ή δεκανίκι κανενός υπήρξαμε ή θα υπάρξουμε, ούτε κρυφή ατζέντα διαθέτουμε, ούτε βάζουμε στη ζυγαριά ζητήματα αρχών με θέσεις και οφίτσια. Τέλος, σε όσους προεκλογικά άλλα δήλωναν και μετεκλογικά άλλα έπραξαν (προφανέστατα για το συμφέρον των πολλών βεβαίως - βεβαίως) αφιερώνουμε το αριστούργημα «Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας» του σπουδαίου Χόρχε Λουίς Μπόρχες."