Δήλωση του Δημήτρη Βρύσαλη από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις δημαιρεσίες

Για πλαστή "πλειοψηφία" στην παράταξη του δημάρχου Ηρακλείου και μετατροπή του δήμου σε "δερβέναγα" για την υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών κάνει λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Δημήτρης Βρυσάλης σε δήλωσή του στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται οτι η ΛΑΣΥ απείχε από την ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην παρέμβασή του ο Δ.Βρυσάλης αναφέρει:

«Η σημερινή διαδικασία ανάδειξης του Προεδρείου και των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αποκαλυπτική. Επιβεβαίωσε την ταύτιση τόσο των παρατάξεων που συνεργάζονται στην Δημοτική Αρχή (Λαμπρινού, Σισαμάκη, Κουκιαδάκη, Βασιλάκη), όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τελικά δεν συνεργάστηκαν (Κουράκη, Λυγερού, Σχοιναράκη), στο ότι θέλουν δημοτικές αρχές που θα εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα μετατρέπουν τον Δήμο σε τοπικό δερβέναγα για την υλοποίηση της.

Εξάλλου με δεδομένη την ταύτιση αυτή, προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα καλέσματα «συναίνεσης» και «συνεργασίας» από όλες τις άλλες παρατάξεις, προκειμένου να προκύψει μια όσο το δυνατόν πιο «ισχυρή» δημοτική αρχή, που θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, θα καλλιεργεί το κλίμα «ομοψυχίας» και «συναίνεσης» με στόχο τη στράτευση των εργαζόμενων και του λαού του Ηρακλείου στους στόχους και τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι καταγγελίες από τις παρατάξεις που στη φάση αυτή δεν συμμετέχουν στην διοίκηση του Δήμου, για «δημοτική αρχή μειοψηφίας», που «δεν σέβεται την βούληση του Ηρακλειώτη», φάνηκε σήμερα στην πράξη, ότι ήταν «λόγια του αέρα». Όλες οι άλλες παρατάξεις με τη στάση και την ψήφο τους νομιμοποίησαν τον αντιδραστικό νόμο της ΝΔ στις ψηφοφορίες για το Προεδρείο και τις Επιτροπές, ο οποίος εξασφαλίζει «πλαστή» πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου.

Επιπλέον, από νωρίς έδειξε τις προθέσεις της η δημοτική αρχή. Με προσήλωση στο δόγμα «νόμος και τάξη» ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, εξαντλώντας τη “δημοκρατική” ευαισθησία της παράταξης του, αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε μία προσπάθεια φίμωσης όποιας φωνής είναι ενοχλητική για τα σχέδια τους και πάει κόντρα στο κλίμα συναίνεσης που επιχειρούν να διαμορφώσουν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν νομιμοποίησε με τη ψήφο της τη σημερινή διαδικασία εκλογής Προεδρείου. Ταυτόχρονα καταγγείλαμε τον αποκλεισμό της παράταξης μας από τις Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου ως αποτέλεσμα εφαρμογής των αντιδραστικών διατάξεων της κυβέρνησης. 

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουμε στόχο να αναδείξουμε τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα όπως τη διαχρονική υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των κυβερνήσεων , την φορομπηχτική πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας των δημοτών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, σχολικά κτίρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, την αναγκαιότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά μέτρα κλπ. Σε αυτήν μας την προσπάθεια ξέρουμε ότι θα έχουμε απέναντι μας ακόμα μία δημοτική αρχή, που σε συνεργασία χτες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ, θα σταθεί εμπόδιο στη λύση τους. 

Γνωρίζουμε ωστόσο ότι τη λύση θα δώσει μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη, της οποία τα αιτήματα και τις ανάγκες η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα μεταφέρει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι οι δημοτικοί και τοπικοί μας σύμβουλοι θα έχουν τη δική τους συμβολή στους λαϊκούς αγώνες και τα προβλήματα των δημοτών στις γειτονιές και τα χωριά.»