Η γαλλική κυβέρνηση λέει «όχι» σε τυχόν παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πέραν της 31ης Οκτωβρίου – Μιλά για ανησυχητική έλλειψη προόδου στις συνομιλίες

Σε νέο σκόπελο φαίνεται ότι προσκρούει η διαδικασία του Brexit, καθώς η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της απειλώντας με βέτο σε τυχόν αίτημα παράτασης που θα υποβάλλει η Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν απορρίπτει τυχόν αίτημα παράτασης, λόγω της «ανησυχητικής» έλλειψης προόδου στις πρόσφατες συνομιλίες. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες με απογοήτευση έχουν κάνει λόγο για παιχνίδι παγίδευσης από τη βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το backstop αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» των δύο πλευρών, ο Ζαν Υβε Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτηρίζονται από έλλειψη ρεαλισμού.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Οι Βρετανοί πρέπει να μας πουν τι θέλουν», είπε ο Λε Ντριάν.

Έντονη ήταν η απάντησή του και για το ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 31ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλείται. «Δεν θα το κάνουμε αυτό (να δίνουμε παράταση) κάθε τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον έχει πει ότι θέλει να απομακρύνει από τη συμφωνία το backstop, που θα κρατούσε τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά και τη Βρετανία σε μια τελωνειακή ένωση, προκειμένου να αποφύγει τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, μέχρι να υπάρξει εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η διαδικασία εύρεσης εναλλακτικής πρότασης, με βάση τις συζητήσεις, αποδεικνύεται ως «φάρσα», καθώς δεν υπάρχει μια ικανοποιητική πρόταση κι οι διπλωμάτες θεωρούν ότι η Βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να τους χρησιμοποιήσει για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook