Η τοποθέτηση του Βουλευτή Ηρακλείου και Περιφερειακού Συμβούλου εκ μέτους των εκλεγμένων των ΛΑ.ΣΥ. κατα τις δημαιρεσίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

«Οι Δημαιρεσίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων πραγματοποιούνται στη βάση του νέου νομικού πλαισίου της ΝΔ, ως συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» και του ΠΑΣΟΚ με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». 

Με αυτές τις ρυθμίσεις εισάγονται ακόμη πιο αντιδραστικές διατάξεις στη λειτουργία περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών τους, με το επιχείρημα δήθεν της ακυβερνησίας και της παραλυσίας, με το κολοβό – έτσι κι αλλιώς – εκλογικό σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις αφορούν :

• Τη θεσμοθέτηση της σύμπραξη παρατάξεων «για τη διακυβέρνηση του δήμου» με κορμό την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη.
• Τη θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης περιφέρειας και δήμου (π.χ. στην Οικονομική Επιτροπή, κ.ά.) στην παράταξη του περιφερειάρχη και του δημάρχου και την μεταφορά σε αυτά τα όργανα σειρά από σοβαρές αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Περιφερειακού και  Δημοτικού Συμβουλίου! 
• Τον εξοβελισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης με την απαγόρευση – επί της ουσίας -οποιεσδήποτε προτάσεων κατατίθενται από άλλες παρατάξεις και την έκφρασή τους και με την αρνητική ψήφο, αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης στην περιφέρεια ή το τεχνικό πρόγραμμα στους δήμους.

Όλες αυτές, οι άκρως αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, συνιστούν, Τοπική και περιφερειακή Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Άλλωστε, το αστικό «κράτος έχει συνέχεια».

Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο καλείται να υπηρετήσει ο Περιφερειάρχης, η πλειοψηφία του Π.Σ. Κρήτης και οι επιτροπές του. Υπάρχει πλήρη συναίνεση της πλειοψηφούσας παράταξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκφράζονται πολιτικά από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ,.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες, θα κατατεθεί ένα «τολμηρό» νομοθέτημα – ακόμα πιο αντιδραστικό λέμε εμείς, το οποίο μεταξύ άλλων «θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων» των Περιφερειών. 

Δηλαδή, να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το αστικό κράτος και οι βασικοί του πυλώνες (δήμοι – περιφέρειες), στήνοντας μια καλοκουρδισμένη μηχανή, που θα υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κύριο στόχο την εξειδίκευση αυτής ανά Περιφέρεια, μέσω προϋπολογισμού και σχεδίων δράσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, υποδομές, κ.ά. 
Τα 5,6 δις – και όχι μόνο – που θα κληθούν να διαχειριστούν οι περιφέρειες, θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Δηλαδή, νέα προνόμια και ζεστό κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με απαραίτητη προϋπόθεση την απόσπαση της συναίνεσης του λαού, με κάλπικα συνθήματα, όπως «όλοι μαζί», «ανάπτυξη για όλους» ή «ανάπτυξη για τους πολλούς», με το τυράκι των λεγόμενων πολιτικών συνοχής που δρομολογούνται από τις Περιφέρειες και συνιστούν μέτρα χειραγώγησης του λαού και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Με βάση τα παραπάνω, εμείς οι τρεις εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. Κρήτης (Συντυχάκης Μανώλης – ΠΕ Ηρακλείου, Μανουσάκης Νίκος – ΠΕ Ρεθύμνου, Μαρινάκης Αλέκος – ΠΕ Χανίων) δηλώνουμε ότι :

1. Δεν θα συμμετέχουμε στο προεδρείο του Π.Σ. Δεν θέτει – κανείς από τους τρεις μας – υποψηφιότητα για τη θέση του Γραμματέα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία. Θα απέχουμε από αυτήν. Αιτιολογούμε τη στάση μας αυτή, λέγοντας ότι το Προεδρείο δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα και δη του Γραμματέα, του οποίου η θέση είναι εντελώς διακοσμητική. Άλλοι αποφασίζουν και κάνουν κουμάντο, (περιφερειάρχης, κυβέρνηση, κ.ο.κ.).

2. Ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Π.Σ. στην Οικονομική Επιτροπή (Οι. Ε) είτε αυτή προβλέπεται από τις νέες αντιδημοκρατικές – αντιδραστικές ρυθμίσεις της ΝΔ, είτε πρόκειται να γίνει με απόφαση του Π.Σ. και της πλειοψηφίας. Είμαστε, κάθετα αντίθετοι με το επίσης αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Οι.Ε. Με το προκαθορισμένο αποτέλεσμα, τη θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης περιφέρειας και δήμου (π.χ. στην Οικονομική Επιτροπή, κ.ά.) στην παράταξη του περιφερειάρχη. Με τον τρόπο αυτό αλλοιώνεται η λαϊκή εντολή και απογυμνώνεται το Π.Σ. από ουσιαστικές αρμοδιότητες. Καταδικάζουμε – καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε την οποιαδήποτε μεθόδευση και τρόπο εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το Π.Σ. στην Οι.Ε. Σε κάθε περίπτωση, επειδή μας ενδιαφέρει η λειτουργία, το περιεχόμενο, η βαρύτητα θεμάτων – συζητήσεων και αποφάσεων της Οι.Ε. Δεχόμαστε τη θέση που μας αναλογεί. Προτείνουμε, ως τακτικό μέλος τον Μανουσάκη Νίκο και αναπληρωματικό τον Μαρινάκη Αλέκο.

Τέλος, λέμε στον λαό της Κρήτης ότι δεν είναι θέμα προσώπων οι θέσεις, είτε στο Προεδρείο είτε στην οικονομική επιτροπή ή οπουδήποτε αλλού. Όσο καλή πρόθεση κι αν έχουν τα πρόσωπα, δεν παύει να κινούνται σε ένα ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο και να το υπηρετούν. Στο πλαίσιο αυτό δεν αρκούν διαπιστώσεις και «κούφιες» καταγγελίες. Δεν αρκούν οι ικανότητες, η όρεξη και η εμπειρία.

Εμείς, οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. Κρήτης, το μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, θα δώσουμε τη μάχη να ανέβει η διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κάνοντας πράξη τον πολιτικό όρκο που δώσαμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας.»
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook