Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή αλλιώς η «νόσος του φιλιού», είναι μια ιογενής λοίμωξη που συνδέεται συνήθως με τον ιό Epstein-Barr (EBV), αλλά μπορεί να προκληθεί και από άλλους οργανισμούς όπως ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).

Ο Epstein-Barr προσβάλλει περίπου το 90% του πληθυσμού παγκοσμίως, δείχνοντας μια… ιδιαίτερη προτίμηση στους εφήβους και στους ενήλικες 18-30 ετών.

Ο ιός, που μεταδίδεται με το σάλιο, μολύνει τα επιθηλιακά κύτταρα του στοματοφάρυγγα, του ρινοφάρυγγα και των σιελογόνων αδένων πριν τη διασπορά στο λεμφοειδή ιστό μέσω μολυσμένων Β λεμφοκυττάρων.

Τα σημάδια της νόσου είναι:

Ξηρός λαιμός: Ο ξηρός και ερεθισμένος λαιμός, οι πρησμένες αμυγδαλές και οι διογκωμένοι λεμφαδένες, ειδικά στη μια πλευρά του λαιμού, είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλούνται από λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Εξάνθημα: Ένα από τα πρώτα και πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι η εκδήλωση εξανθήματος.

Γενική κακουχία: Η έντονη κόπωση που διαρκεί εβδομάδες, ο υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί, ο πονοκέφαλος και η μειωμένη όρεξη, πρέπει να σας προβληματίσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.

Δυσκολία στην αναπνοή: Μια επιπλοκή της λοίμωξης μπορεί να είναι η απόφραξη του αεραγωγού, οδηγώντας σε δυσκολία αναπνοής ή συριγμό. Η πλειονότητα των πασχόντων ωστόσο, αναπτύσσουν ισχυρή ανοσία στον ιό μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

 

Κοιλιακό άλγος: Ο πόνος ή η δυσφορία στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς, μπορεί να φανερώνει διόγκωση του σπλήνα, που αποδίδεται στη μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr. Είναι ένα σύμπτωμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι η αιτία αυτού του πόνου είναι η μονοπυρήνωση και έτσι συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους. Η καταπόνηση του οργανισμού όμως μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ρήξη του σπλήνα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook