Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις πρώτες βροχές

Με την έναρξη της σχολικής περιόδου τα πρωτοβρόχια φαίνεται να κάνουν την εμφάνιση τους και στο νησί μας. Φθινοπωρινό λοιπόν αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού απο την Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά την εμφάνιση των πρώτων βροχών στο νησί μας και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αυτό όμως που απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή είναι η ενίσχυση των Βορείων ανέμων, ιδιαίτερα σε περιοχές της ενδοχώρας και ακόμη περισσότερο σε νότιες περιοχές του νησιού.

Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στον υψηλό κυματισμό που θα προκληθεί στη βόρεια παράκτια ζώνη της Κρήτης επηρεάζοντας όχι μόνο την κολύμβηση αλλά και πολλές άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες. Αν και οι βροχές θα έχουν τοπικό χαρακτήρα πιθανά να προκαλέσουν και προβλήματα ολισθηρότητας απαιτώντας προσοχή στο βρεγμένο οδόστρωμα. Το Σάββατο είναι η εορτή του Τιμίου Σταυρού με πολλά εξωκλήσια να βρίσκονται σε ορεινές ζώνες της Κρήτης, καλό θα είναι λοιπόν οι προσκυνητές να έχουν ενημέρωση με τα τελευταία δεδομένα του καιρού για την περιοχή τους και σε κάθε περίπτωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση από τον μετερεωλόγο Μανώλη Λέκκα

Φθινοπωρινή θα είναι η εικόνα του καιρού στην Κρήτη για την Παρασκευή με τα πρωτοβρόχια να κάνουν την εμφάνιση τους, έστω και τοπικά, αλλά με πολύ ενισχυμένους Βόρειους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.  Η αλλαγή αυτή στο σκηνικό του καιρού οφείλεται στην ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο καθώς και στην εισβολή από τα βόρεια μιας ψυχρότερης αέριας μάζας. Για αυτό άλλωστε και οι βροχές θα έχουν περιορισμένο χαρακτήρα , χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και αναμένεται να σημειωθούν παροδικά και κατά τόπους σε αρκετές βόρειες περιοχές του νησιού και λιγότερο στα νότια τμήματα. Από την Παρασκευή το πρωί θα κάνουν την εμφάνιση τους οι νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν οι πρώτες βροχές κατά τόπους στο νησί μας. Οι αυξημένες νεφώσεις θα διατηρηθούν και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έως και τα ξημερώματα Σαββάτου κυρίως στα ορεινά τμήματα διατηρώντας όμως και την πιθανότητα για κάποια ασθενή βροχή κυρίως  τις πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι του Σαββάτου. Το Σάββατο διατηρούνται νεφώσεις,  αυξημένες κατά τόπους στα βόρεια τμήματα, αλλά με μικρότερες πιθανότητες για βροχή κυρίως στα ορεινά. 

Οι άνεμοι για την Παρασκευή αλλά και για το Σάββατο θα είναι ενισχυμένοι με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 5 – 6 Μποφώρ, κατά τόπους όμως η ένταση τους θα φθάνει στα 6 – 7  Μποφώρ (μέγιστες εντάσεις έως και 8 Μποφώρ)  σε περιοχές της ενδοχώρας και σε νότια τμήματα του νησιού, όπου οι Βόρειοι άνεμοι ευνοείται να γίνονται καταβάτες.  Λόγω των πολύ ισχυρών έως και θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο αναμένεται να προκληθεί και υψηλός κυματισμός στις βόρειες παράκτιες ζώνες του νησιού. Και οι δύο παράγοντες, των ενισχυμένων ανέμων καθώς και του υψηλού κυματισμού, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και από τους κατοίκους αλλά και από τους επισκέπτες της Κρήτης για το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να κυμαίνεται περίπου στους 20 °C για τα παράκτια τμήματα, ενώ στα ορεινά θα πέσει κάτω από τους 15°C κάνοντας περισσότερο αισθητό το κρύο. Οι μέγιστες τιμές στα βόρεια τμήματα θα κυμανθούν γύρω από τους 26 °C, ενώ στα νότια θα είναι λίγο υψηλότερες.

Την Κυριακή ο καιρός αναμένεται να είναι βελτιωμένος με περισσότερη ηλιοφάνεια και λιγότερες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα διατηρούνται από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να εξασθενεί στα 4 – 5 Μποφώρ, κατά τόπους όμως στα δυτικά των Χανίων, στα ανατολικά τμήματα του νησιού και  στα νότια  η ένταση των ανέμων θα φθάνει έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Στο φθινοπωρινό αυτό σκηνικό ξεκινάει και η επόμενη εβδομάδα, από την Τρίτη όμως φαίνεται να βελτιώνεται και πάλι ο καιρός με τους ανέμους να εξασθενούν ακόμη περισσότερο και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και πάλι σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook