Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που είχε εισηγηθεί ο Π.Σημανδηράκης ως Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Αίσθηση προκάλεσαν οι σημερινές αναφορές του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη στην προώθηση από τον Δήμο ένας προγράμματος που θα στοχεύει στην διασύνδεση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό.

Ο ίδιος στον χαιρετισμό του κατά τον αγιασμό στο 18ο Δημοτικό Σχολείο είπε πως πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να είναι έτοιμος για τις σχετικές ανακοινώσεις  και λίγο μετά σε ανάρτησή του ανέφερε:

«Η διασύνδεση του πολιτισμού με την παιδεία είναι ένα θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και θα γίνει με το πρόγραμμα «Αμάλθεια» το οποίο σκοπό έχει, σε συνεργασία με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο εκπαίδευσης, αξιοποιώντας ταυτόχρονα, την τεχνολογία που υπάρχει και εφαρμόζεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης.»

Όμως ποιο είναι το πρόγραμμα «Αμάλθεια»;

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας  και δικτύωσής της  με εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων το οποίο είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το 2017, ο νυν Δήμαρχος Χανίων και τότε θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Μάλιστα το πρόγραμμα είχε εγκριθεί  ενώ τότε ο Π.Σημανδηράκης είχε αναφέρει:

«Ο απώτερος παιδαγωγικός σκοπός του Προγράμματος είναι η ολιστική έκφραση των τεχνών να εμπλουτίσει την παρουσίαση όλων των μαθησιακών αντικειμένων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα στην τάξη, την καθημερινότητα του σχολείου, την ποιότητα των σχέσεων μαθητών – δασκάλων – γονιών, και ευρύτερα το σύστημα σχολείο – κοινωνία, μετατρέποντας το σε μια ζωντανή και με ταυτότητα κοινότητα δημιουργίας, προσωπικής έκφρασης και επικοινωνίας με τους εκπροσώπους όλων των συλλογικοτήτων».  

Όμως και προεκλογικά σε συνάντηση του τότε υποψήφιου Δημάρχου με καλλιτέχνες των Χανίων είχε παρουσιασθεί η πρόταση του συνδυασμού «Για τα Χανιά» για διασύνδεση της Εκπαίδευσης με τον Πολιτισμό μέσω της εφαρμογής του Επιμορφωτικού Προγράμματος «Αμάλθεια», που επιδιώκει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και περιλαμβάνει τέσσερις κομβικές δράσεις σε ορίζοντα τετραετίας. 

Επιπλέον, τότε είχε γίνει αναφορά στο Πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στην Κοινωνία», σύμφωνα με το οποίο επιλεγμένα σχολεία σε γειτονιές της πόλης και περιαστικές περιοχές παραμένουν ανοικτά μετά τη λήξη του ωραρίου, με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, και φιλοξενούν δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και άθλησης.

Όμως και στην κεντρική και τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση ο Παναγιώτης Σημανδηράκης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματός του είχε πει μεταξύ άλλων:

“Εφαρμόζουμε το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Αμάλθεια» που παρεμβαίνει με ποιοτικό και ολιστικό τρόπο για να επαναπροσδιορίσει την αξία της μαθησιακής εμπειρίας σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές κ.ά. πληθυσμιακές ομάδες της τοπικής κοινωνίας. Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και η τοπική ιστορία έχουν τη δική τους κομβική θέση, με στόχο οι σημερινοί μαθητές να διαμορφώσουν μια νεωτερική αντίληψη για τον τόπο τους. Το «Αμάλθεια» ενσωματώνει μέρος του παλαιότερου επιτυχημένου Προγράμματος «Μελίνα» και περιλαμβάνει τέσσερις κομβικές δράσεις με εφαρμογή σε ορίζοντα τετραετίας.

Θέλουμε τα σχολεία ζωντανούς πυρήνες της γειτονιάς! Ένα σχολείο σε κάθε συνοικία της πόλης και ένα σε κάθε περιαστική περιοχή ανοίγει τις πόρτες του μετά τη λήξη του ωραρίου, με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, για να φιλοξενήσει δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης.”

Όπως όλα δείχνουν το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Χανίων μαζί με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αντώνη Βαρδάκη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ιωάννη Γιαννακάκη, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή όλων αυτών σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα.

(Σ.Σ.: Η φωτο είναι selfie του Π.Σημανδηράκη με τον Αντ. Βαρδάκη στο Πολυκλαδικό στο Ακρωτήρι)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook