Συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από το θάνατο, σε τροχαίο στις 9 Σεπτεμβρίου του 1971, του Ολλανδού γεωπόνου Πάουλ Κάιπερς, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ιεράπετρα όπου τον αποκαλούσαν ο «Ολλανδός».

Πρόκειται για τον άνθρωπο που άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων στην Ιεράπετρα μετατρέπονταν τον τόπο τους σε παράδεισο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, σε μια εποχή όπου υπήρχε φτώχεια καθώς ο τουρισμός δεν ήταν αναπτυγμένος.

Ο Πάουλ Κάιπερς ξεκίνησε να πειραματίζεται με τα κηπευτικά στη Σύρο το 1963. Τρία χρόνια αργότερα, το 1966, πήγε στην Ιεράπετρα και εγκαταστάθηκε εκεί με την σύζυγό του, όπου απέκτησε τις δύο κόρες του, μάλιστα η μία γεννήθηκε μετά το θάνατο του. 

Ο Παύλος Φέλιξ Χέρμαν Κούπερς, όπως ήταν το πλήρες όνομα του, δίδαξε στους Ιεραπετρίτες πως να καλλιεργούν σε θερμοκήπια ενώ εισήγαγε νέες ποικιλίες φυτών από τη χώρα του.

Αρχικά η καλλιέργεια στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας επικεντρώνονταν σε αγγούρια όμως σταδιακά άρχισαν να καλλιεργούνται κι άλλα είδη οδηγώντας σε μια ιδιότυπη αγροτική «επανάσταση» τον τόπο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook