Τετ α τετ με τον πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σχεδιάζεται να έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση των δύο, εφόσον κλειδώσει, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία και καταψήφισε στη Βουλή.

Η συνάντηση με Ερντογάν

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί πλήθος αιτημάτων από πολλούς ηγέτες για κατ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ειδικά από τους ηγέτες των Βαλκανικών χωρών.

Μέχρι στιγμής πάντως αυτή που σίγουρα έχει κλείσει είναι η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενω θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να γίνει και η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, έστω κι αν ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πεί στην ΔΕΘ για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Eίχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Eίχα πει ότι εάν η Συμφωνία ψηφιστεί και κυρωθεί δύσκολα αλλάζει. Tην βρήκαμε και την κληρονομήσαμε. Αυτό που χρειάζεται η Βόρεια Ελλάδα είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μίλησα για προστασία των μακεδονικών προιόντων, μίλησα για το brand της Μακεδονίας. Όταν ακούει ο άλλος Μακεδονία θα πρέπει να ακούει τη δική μας Μακεδονία. θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν έχει προβλεφθεί κάποια συνάντηση με τον Ζάεφ. Προφανώς και θα τον συναντήσω.»

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν μπορεί να αλλάξει τη συμφωνία Πρεσπών  – Θα την τηρήσουμε

Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και της στάσης που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές κυριάρχησε στο πρώτο μέρος της ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικό Νίκο Δένδια στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής. Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τη συμφωνία.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία θα είναι εν ισχύ και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αναιρέσει ή να αλλάξει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές εννοείται ότι το θεωρούμε αυτονόητο και μετά τις εκλογές.
Η παραφιλολογία που ακούγεται τον τελευταίο καιρό είναι περί όνου σκιάς. Ούτε άλλαξε η Νέα Δημοκρατία άποψη αφοί θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες. Όμως μην μπορώντας να κάνει το παραμικρό διότι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε.»

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook