Ανοιχτά για τους επισκέπτες τα φαράγγια Σαμαριάς, Αγίας Ειρήνης και Ίμπρου στο νομό Χανίων

Στην κατηγορία (4) δηλαδή πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς  θα είναι σήμερα Παρασκευή ολόκληρη η Κρήτη, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν στο νησί.

Ήδη η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης με ανακοίνωσή της ενημέρωσε για περιοχές στις οποίες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία πολιτών.

Σε ότι αφορά στο νομό Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ανέφερε στο Flashnews.gr πως δεν ισχύει η προηγούμενη απόφαση  σύμφωνα με την οποία όταν η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς είναι 4 τα φαράγγια Σαμαριάς, Αγίας Ειρήνης και Ίμπρου θα είναι κλειστά για τους επισκέπτες.

Όπως είπε ο κ.Καλογερής μετά από συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς αποφασίστηκε τα φαράγγια να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά με παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής και πλήρους ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και πρόληψης, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, συνιστά στους πολίτες και υπενθυμίζει, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα:

• το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, 
• η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
• η χρήση υπαίθριων ψησταριών, 
• το κάπνισμα μελισσών, 
• η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, 
• η στάθμευση οχημάτων πάνω από ξηρά χόρτα 
• η απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω, κατόπιν εντολής του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, θα διώκεται από τα κατά τόπους αρμόδια Ανακριτικά Γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και θα ακολουθείται όπου προκύψει, η αυτόφωρη διαδικασία και η παραπομπή του δράστη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Οι πληροφορίες που θα δώσουν, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) καθώς και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr)
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook