Στ Αρναουτάκης: Όλοι ενωμένοι στις διεκδικήσεις για δικαίωση του αγώνα και την καταβολή αποζημιώσεων από την Γερμανία

Στα διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων ηρώων της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας, για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ενότητα, Αλληλεγγύη, Πρόοδο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας σήμερα στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης, τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού καταδικάζοντας τη ναζιστική θηριωδία, ενώ με έμφαση επεσήμανε το χρέος της Γερμανίας στο καθολικό αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων και δικαίωση του αγώνα.

Επίσης ο κ Αρναουτάκης, ανέφερε, ότι, η 76η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.


«Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων πατριωτών διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας, ότι, «η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Μαζί όμως με τη μνήμη κρατάμε μέσα μας ζωντανή όσο ποτέ και την αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Το ολοκαύτωμα της Βιάννου με τους 461 ήρωες εκτελεσθέντες και κάθε αιματοβαμμένη περιοχή της Κρήτης για την Ελευθερία εκπέμπουν διαχρονικά μηνύματα για Δικαιοσύνη Ενότητα, Ειρήνη, Αλληλεγγύη, πρόοδο και παράλληλα, όλοι οι φορείς ενωμένοι με τους πολίτες, με την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων διεκδικούμε την απόδοση των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των ναζί στον τόπο μας.»

Στις εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από το  Ολοκαύτωμα της Βιάννου παρευρέθηκε και ο  Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός. 

Μετά την Επίσημη Τελετή Μνήμης, στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου (Σελί Αμιρά) και την κατάθεση στεφάνου, ο Δήμαρχος δήλωσε: 

"Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Η θυσία τους μας υπενθυμίζει την βαρβαρότητα του φασισμού αλλά και τις διαχρονικές αξίες του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας για τις οποίες οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς. 

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί, τούτες τις ημέρες της Επετείου 76 χρόνων από εκείνα τα ζοφερά γεγονότα, ότι τα δικαιώματα των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού, επί Κατοχής, παραμένουν απαράγραπτα".

Τις εκδηλώσεις της 76η επετείου του Ολοκαυτώματος-καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου,  και η Ένωση Θυμάτων, με την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ενώ Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου έκανε η Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό την διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης καταθέτοντας στεφάνι και με αφορμή το γεγονός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«76 χρόνια σήμερα από το Ολοκαύτωμα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1943 και είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε τους ήρωες, αλλά και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για τη δικαίωση όλων εκείνων που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, για να ζούμε σήμερα με αξιοπρέπεια. Είμαστε επίσης εδώ, για να υποκλιθούμε σε όλους τους προγόνους μας που σήκωσαν στους ώμους τους τον βαρύ σταυρό του πένθους και της ορφάνιας. Να τιμήσουμε τις γυναίκες και τα ορφανά, που η πείνα και η καταστροφή που άφησε πίσω η γερμανική θηριωδία δεν τους λύγισε. Στάθηκαν στα πόδια τους και κράτησαν όρθιο και ζωντανό τον τόπο μας. Χρέος μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση των προγόνων μας και τη διατήρηση της μνήμης του αγώνα και της θυσίας όσων εκτελέστηκαν, σφαγιάστηκαν, αλλά και όσων βίωσαν τον ανείπωτο πόνο, την πείνα, την ορφάνια.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβη στα πρώτα απαραίτητα βήματα ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει ουσιαστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ολοκληρώθηκε το Πόρισμα της Επιτροπής των Γερμανικών αποζημιώσεων, ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή και ακολούθησε η ρηματική διακοίνωση με την οποίο καλείται η Γερμανική Κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις.   
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση.»