Απογοήτευση και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα η απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι: «το υπουργείο Παιδείας έχει βαλθεί να ενισχύσει οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και οποιονδήποτε πανεπιστημιακό, αρκεί να βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας. Μας θλίβει το γεγονός ότι δεν γίνεται κατανοητό ότι η αριστεία και η καινοτομία απ’ οποιονδήποτε τομέα κι αν προέρχονται, έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας».

Οι καθηγητές συμφωνούν στη διαμόρφωση εθνικού προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας, αλλά εκφράζουν την έκπληξή τους σχετικά με την «απουσία από τις προτεραιότητες τομέων, όπου η χώρα μας διαθέτει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο Πολιτισμός, η Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Θάλασσα».

Οι καθηγητές καταγγέλλουν επίσης «την απαξίωση της ελεύθερης έρευνας από την υπουργό Παιδείας», ενώ ζητούν από την Πολιτεία να καλύψει τις «ανειλημμένες υποχρεώσεις της» σε διαφόρους διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς, προγράμματα και κοινές πρωτοβουλίες.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook