«Για μία θάλασσα ειρήνης» – Εκδήλωση ενημέρωσης-αλληλεγγύης-μνήμης

Στο πλαίσιο του 14 ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Παλαιοχώρας μεταφεστιβαλική εκδήλωση με τίτλο «Για μία θάλασσα ειρήνης».

Η εκδήλωση όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση γίνεται “προς ενημέρωση για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, ως κίνηση συμπαράστασης προς πρόσφυγες και αλληλέγγυους ανά την Ευρώπη σε μία περίοδο ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και ως εκδήλωση μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την θάλασσα. Ως τόπος διεξαγωγής επιλέχτηκε η Παλαιοχώρα, καθώς αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες μία από τις πρώτες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και είναι ένα από τα νοτιότερα άκρα τις γηραιάς ηπείρου.

Στα νερά της Μεσογείου και κυρίως στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη, γίνεται καθημερινά πλέον μία μάχη επιβίωσης. Δεκάδες βάρκες οι οποίες ξεκινούν από τη Λιβύη για να προσεγγίσουν τις ακτές της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο. Μέσα σε αυτές βρίσκονται συνήθως άνθρωποι που πουλιούνται και αγοράζονται στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης και βασανίζονται μέσα σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης στη γειτονική μας χώρα.

Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και πιο συχνά για ναυάγια που γίνονται στη θαλάσσια αυτή περιοχή με εκατοντάδες νεκρούς, των οποίων οι σοροί ποτέ δεν έχουν βρεθεί και η ταυτότητα παραμένει άγνωστη. Είναι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τα επικίνδυνα μονοπάτια της προσφυγιάς και η μόνη τους ελπίδα σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι μέσα στη θάλασσα είναι να διασωθούν από παραπλέοντα πλοία ή διασωστικές ομάδες που επιχειρούν στην περιοχή, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Από το 2014 μέχρι σήμερα στα νερά της Μεσογείου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 14.200 άνθρωποι (Πηγή: Missing Migrants Project). Αυτή τη χρονιά μόνο, ο αριθμός ανέρχεται σε πάνω από 920. Αυτός είναι ο αριθμός των νεκρών που καταγράφηκαν επίσημα, καθώς από τα δεκάδες ναυάγια των τελευταίων χρόνων καταγράφονται μόνο οι νεκροί που εντοπίζονται και οι επιζώντες. Υπάρχει ένας ακόμα αριθμός νεκρών που ποτέ δεν θα γίνει γνωστός και είναι απροσδιόριστα υψηλότερος.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος, διασώστης στο σκάφος Mare Jonio που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο, ο Μανώλης Φραγκάκης, Παθολόγος και Πρόεδρος στο Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων και ο Χαλίλ Καραπασάογλου Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κατερίνα Φουράκη.

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου θα υπάρχουν επίσης οι εξής εκθέσεις:

-Έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητριών/μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καντάνου-Σελίνου με θέμα την ειρήνη και το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Το συντονισμό έχει αναλάβει η ζωγράφος Μαρία Σπανομαρκίδου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μία δημιουργία πάνω σε καμβά με τη συμμετοχή των μαθητριών/μαθητών και σχεδιάζεται να αποσταλεί στη Νότια Ιταλία ως ένδειξη αλληλεγγύης.

– Εκθέσεις φωτογραφίας των Marouf Mahmoudi και Sayed Ahmadzia Ebrahimi.

Πρόκειται για δύο φωτογράφους από το Αφγανιστάν που μετά την άφιξη τους στην Ελλάδα σε δύο διαφορετικά νησιά (Κρήτη και Λέσβος), ακολούθησαν διαφορετικές πορείες, βάση των ευκαιριών που τους δόθηκαν και τους τόπους στους οποίους ζουν. Στην πρώτη περίπτωση δόθηκε πολιτικό άσυλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, στη δεύτερη περίπτωση κατατέθηκε αίτημα ασύλου εδώ και ένα χρόνο και η συνέντευξη ασύλου έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η μία έκθεση αποτυπώνει την επίπονη καθημερινότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες στις σκηνές στο hotspot της Μόριας στη Λέσβου στο οποίο έζησε ο ένας φωτογράφος και η άλλη στιγμιότυπα από την φύση, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της Κρήτης, όπως τα βιώνει ο δεύτερος φωτογράφος”.

-Συλλογή ποιημάτων από το βιβλίο «Ρακοσυλλέκτης χρόνος» της Κωνσταντίνας Γεωργαντά

Κέρασμα θα προσφέρει ο Πολυπολιτισμικός Σύλλογος Γυναικών Σελίνου

Συνέλευση οργάνωσης 14οΑντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook