Πληροφορίες ότι η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία θα αποκατασταθεί σύντομα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω το απόγευμα, μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Γύρω στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε πτώση -6,42% και η τιμή του διαμορφωνόταν στα 64,73 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρούσε στα 59,02 δολάρια το βαρέλι (-6,22%) στη Νέα Υόρκη.

«Μόλις εμφανίστηκε μια πληροφορία (…) σύμφωνα με την οποία η παραγωγή του (σαουδαραβικού) βασιλείου θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα απ’ όσο περιμέναμε», εξήγησε ο αναλυτής της Again Capital, Τζον Κίλνταφ.

Καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης στη Σαουδική Αραβία στην αγορά καυσίμων, εμφανίστηκαν νωρίτερα την Τρίτη οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, και Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αλλά και οι εκπρόσωποι του κλάδου, που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση του ενός λεπτού ανά λίτρο στην αμόλυβδη, που καταγράφεται στις τιμές διυλιστηρίου, δεν έχει μετακυλισθεί μέχρι στιγμής στην κατανάλωση, ότι σήμερα σημειώνεται αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές και ότι σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει διαρκής ανοδική πορεία των διεθνών τιμών.

Οι δύο υφυπουργοί ανέφεραν ότι μικρές αυξήσεις της τάξης των 2-3 λεπτών εξαιτίας της αναταραχής στη διεθνή αγορά μπορεί να απορροφηθούν από τους πρατηριούχους, ενώ τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές και υπενθύμισαν ότι στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ.: στις αρχές του καλοκαιριού με την κρίση στο Ιράν) οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook