Αλλαγές στο ύψος τον ηλεκτρονικών αποδείξεων με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η εν λόγω κίνηση από το υπουργείο Οικονομικών έχει διπλό αντίκτυπο, αφού στοχεύει τόσο στο να «διασκεδαστούν» οι όποιες επιφυλάξεις των θεσμών, αλλά και στην ενίσχυση των αντικινήτρων των συναλλαγών «κάτω από το τραπέζι».

Σύμφωνα με τα περσινά στατιστικά των φορολογικών δηλώσεων, στο «κουτάκι» του Ε1 για τις πληρωμές, με τις οποίες κατοχυρώνεται το αφορολόγητο, δηλώθηκαν πάνω από 19 δισεκ. ευρώ ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία υπερκάλυψαν τις απαιτήσεις της φορολογικής νομοθεσίας σχεδόν για το 80% των φορολογούμενων.

Τα σενάρια που εξετάζονται για το αφορολόγητο

Με αυτό το δεδομένο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν, χωρίς να έχουν καταλήξει, σενάρια αύξησης των σημερινών ποσοστών κάλυψης του αφορολογήτου με ηλεκτρονικές δαπάνες. Ετσι, για εισόδημα ως 10.000 ευρώ, που σήμερα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον στο 10%, είναι πιθανόν αυτές να ανέβουν στο 15%, ενώ αντίστοιχη αναπροσαρμογή να γίνει και στα επόμενα κλιμάκια π.χ. ως 20.000 ευρώ να ανέβει στο 20% ή στο 25% από 15% σήμερα.

Οσον αφορά στο σενάριο, που έλεγε ότι τα σημερινά ποσοστά ηλεκτρονικών πληρωμών θα κάλυπταν ένα χαμηλότερο αφορολόγητο και για να φτάσει κανείς στο ισχύον αφορολόγητο θα χρειαζόταν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες, δεν φαίνεται να προκρίνεται, αν ποτέ ήταν πραγματικά στο τραπέζι.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook