Θετικοί και για φορολογικά μέτρα αλλά και για διόδια στις πόλεις οι Έλληνες – Στα 701 δισ. ο «λογαριασμός» μέχρι το 2100 αν δεν ληφθούν μέτρα

Ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επόμενη 20ετια αντιμετωπίζουν πλέον οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία qed για την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στην κορυφή της λίστας παραμένει, πάντως, η ανεργία/επαγγελματική αποκατάσταση (45%) και μετά την κλιματική αλλαγή (31%) ακολουθούν η ρύπανση του περιβάλλοντος (30%), η οικονομική κρίση (26%), η οικονομική δυσχέρεια (18%) ενώ ακολουθούν το κύμα προσφύγων-μεταναστών και η εγκληματικότητα (14%).

Αντίθετα η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις στο έρωτημα ποι είναι τα παγκόσμια προβλήματα του άμεσου μέλλοντος.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος οι 1.356 πολίτες που απάντησαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμφανίζονται θετικοί για:

– ανακύκλωση-κομποστοποίηση (91%)
– ΑΠΕ ως αποκλειστική πηγή ενέργειας των δημοσίων κτηρίων (90%)
– απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (88%)
– βιοκληματική αρχιτεκτονική (86%)
– νέα φορολογική πολιτική με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (72%) ενώ πιο χαμηλά, όπως σημειώνει η Καθημερινή, βρίσκονται τα δίοδια στις πόλεις (52%).

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα κλήθηκαν και να ονοματίσουν τα μέτρα που ήδη έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής με τη λίστα να περιλαμβάνει τα εξής:

Ανακύκλωση 61%
Επαναχρησιμοποίηση 52%
Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς 37%
Νηστεία 28%
Τρένο αντί αεροπλάνου 22%
Εθελοντισμός 21%
Συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης 19%
Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας 18%
Χορτοφαγία 12%

Σύμφωνα, τέλος, με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θοδωρή Μητράκο έαν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τότε ο λογαριασμός για την Ελλάδα θα φτάσει τα 701 δισ. ευρώ μέχρι το 2100.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook