"Δεν ορίζουμε τις περιουσίες μας" - Κάτοικοι καταγγέλουν απειλές, δολιοφθορές και γενικό κλίμα τρομοκρατίας από κτηνοτρόφους "καπεταναίους" που δρουν ως καταπατητές​

Δεκάδες κάτοικοι από επαρχίες της Κισσάμου έκαναν "απόβαση" σήμερα στην Εισαγγελία Χανίων ζητώντας μέτρα προστασίας κατά κτηνοτρόφων που δρουν ως "καπεταναίοι" στην περιοχή, αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα ζώα τους να καταστρέφουν καλλιέργειες και περιουσίες ενώ απειλούν και τρομοκρατούν όσους "τολμήσουν" να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την κατάσταση.

Οι μηνύσεις που έχουν υποβάλλει θύματα της ασυδοσίας και της προκλητικής συμπεριφοράς κτηνοτρόφων δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, αφού όπως καταγγείλει κάτοικος, πολλές από τις υποθέσεις δεν εκδικάζονται καν.

"Το πρόβλημα είναι χρόνιο" όπως καταγγέλλει κάτοικος, που όπως επισημαίνει σκοπτικά, οι "καταπατητές" κοντεύουν να φτάσουν στο Κολυμπάρι και αυτό δίνει τους δίνει την ελπίδα οτι επειδή το πρόβλημα θα "ακουμπήσει" τους ξενοδόχους, τότε η Πολιτεία θα τους λάβει σοβαρά υπόψη και ίσως επιχειρήσει να παρέμβει.

"Μόνο ο τουρισμός μετράει σε αυτόν τον τόπο. Οι περισσότεροι είμαστε άνθρωποι που ζούμε στην πόλη, πάμε και φροντίζουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας, να μην ρημάξουν τα χωριά μας. Θα μας αναγκάσουν να τα εγκαταλείψουμε στο τέλος, να γίνουν ένα απέραντο βοσκοτόπι", σημειώνει η Γιώτα Σαλαμπάση, προσθέτοντας οτι ο νόμος για την αδεσποτία δεν εφαρμόζεται ενώ παράλληλα καταγγέλλει ύποπτες διασυνδέσεις κτηνοτρόφων με υψηλά ιστάμενους, που προστατεύουν την παραβατική δράση τους.

"Έχουμε προβεί σε μηνύσεις, αποτιμούν τη ζημιά επίτηδες κάτω των 300 ευρώ για να μην εκδικάζεται η υπόθεση, εμείς γινόμαστε στόχος και πλέον δεν υπάρχει λύση. "Πρέπει να παρανομήσουμε και εμείς" διερωτάται. "Δεν ορίζουμε τις περιουσίες μας. Είμαστε στη Βόρεια Ηπειρο. Είμαστε μειονητα. Να είμασταν στην Β.Ήπειρο, να μας καταπατούσαν τις περιουσίες μας να το πάρουμε απόφαση. Οτι έτσι είναι και τέλος. Ας τα αφήσουμε να ρημάξουνε, να πάρουμε και τους πέντε παππούδες που μείναν στα χωριά, ας τους τα κάνουμε όλα δώρο. Ή να πουλήσουμε σε αυτούς (τους κτηνοτρόφους) όσο όσο και να φύγουμε"

Ακούστε την χειμαρρώδη μαρτυρία κατοίκου


Ο Μανώλης Κατσουλάκης περιγράφει μια κοινωνία πολιτών που είναι απροστάτευτη, έρμαιο των απειλών και της ασυδοσίας μιας μειοψηφίας ανθρώπων ενώ όπου και αν έχουν αποτανθεί, σε δήμο, αστυνομία και σήμερα στο Εισαγγελέα, όλοι δηλώνουν αδυναμία παρέμβασης.

"Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Όποιοι κάνουν μήνυση (κατά των κτηνοτρόφων) τους απειλούν, τους κάνουν δολιοφθορές, Φοβόμαστε να μείνουμε στα σπίτια μας. Δεν μπορούμε να φυτέψουμε τίποτα και ήρθαμε σήμερα στον Εισαγγελέα το μόνο όμως που μας είπε είναι οτι δεν μπορεί να κάνει τίποτα", σημείωσε.

Σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των κατοίκων συναντήθηκαν με τον Εισαγγελέα ζητώντας προστασία από τις αρχές, ωστόσο η απάντηση που έλαβαν είναι οτι δεν μπορεί να γίνει καμία αυταπάγγελτη παρέμβαση και σύστησε στους κατοίκους να προχωρούν σε μήνυση κατά όσων προκαλούν ζημιές στις περιουσίες τους.

Η απάντηση του Εισαγγελέα δεν ικανοποίησε τους κατοίκους αφού όπως είπαν, μέχρι τώρα η υποβολή μηνύσεων δεν οδήγησε πουθενά και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν χειρότερη την κατάσταση, με εξαγριωμένους μηνύσαντες να προκαλούν δολιοφθορές και να απειλούν ευθέως τη ζωή όσων αποφάσισαν να στραφούν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Εισαγγελέα, ζήτησαν να επισκεπτούν το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή, προκειμένου να εκθέσουν το πρόβλημά τους. Ο κ. Καλογερής εκείνη την ώρα απουσίαζε και έπειτα από λίγη ώρα αναμονής πέρασαν την πόρτα του γραφείου του και περιέγραψαν τα όσα βιώνουν εδώ και χρόνια από "καπεταναίους" στα χωριά τους.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη να γίνει μια ευρεία συνάντηση εκπροσώπων της τοπικής αστυνομικής, δικαστικής, πολιτικής ηγεσίας που θα συναποφασίσουν μέτρα επίλυσης του φαινομένου.