Πρόσκαιρη αναμένεται να είναι η μεταβολή του καιρού που μας επιφυλάσσει και πάλι η ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο και η ψυχρότερη αέρια μάζα που το συνοδεύει. 

Ασθενείς παροδικές βροχές είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους στα βόρεια και ορεινά κυρίως τμήματα του νησιού απο σήμερα το απόγευμα καθώς και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και πάλι στους ενισχυμένους Βορειάδες οι οποίοι θα κάνουν την εμφάνιση τους απο νωρίς στο ξημέρωμα του Σαββάτου και θα εξασθενήσουν σταδιακά απο τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής. 

Προφανώς οι ενισχυμένοι αυτοί Βόρειοι άνεμοι αναμένεται να προκαλέσουν και πάλι υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης. 

Αισθητή βέβαια θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τις βραδινές και τις πρωινές ώρες.

Αναλυτικότερα:

Επανέρχεται το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής , ενισχυόμενο ακόμη περισσότερο τα ξημερώματα του Σαββάτου, επιφυλάσσοντας και πάλι, έστω και πρόσκαιρα, ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού για το νησί μας. Το ενισχυμένο Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, το γνωστό Μελτέμι, συνοδευόμενο από μία αρκετά ψυχρότερη αέρια μάζα θα προκαλέσει πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων από σήμερα το απόγευμα και για το Σάββατο το πρωί με μία μικρή πιθανότητα για να εκδηλωθούν κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές, τοπικά και μόνο σε βόρειες ορεινές περιοχές της Κρήτης. 

Πάντως, μετά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ο καιρός βελτιώνεται και πάλι με τις νεφώσεις να περιορίζονται κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα του νησιού. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν πολύ γρήγορα από τα ξημερώματα του Σαββάτου με εντάσεις που θα φθάνουν τα 4 -5 Μποφώρ στις περισσότερες περιοχές, ενώ κατά τόπους σε δυτικές, ανατολικές και κυρίως νότιες περιοχές της Κρήτης η ένταση τους θα φθάνει στα 6 έως και τα 7 Μποφώρ. 

Λόγω των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο θα εκδηλωθεί υψηλός κυματισμός στις βόρειες παράκτιες ζώνες του νησιού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να κατέρχεται κάτω από τους 20°C στα πεδινά και παράκτια, ενώ στα ορεινά θα πέσει πολύ χαμηλότερα προκαλώντας αρκετό κρύο, ακόμη και οι μέγιστες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου θα κυμανθούν γύρω από τους 25°C.

Την Κυριακή αναμένεται  καλύτερος καιρός διατηρώντας όμως και πάλι λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα του νησιού χωρίς όμως να εμφανίζεται πιθανότητα για βροχή. Οι Βόρειοι άνεμοι, αν και ενισχυμένοι τις πρωινές ώρες, θα εξασθενήσουν σταδιακά μετά το μεσημέρι και θα κυμαίνονται στα 4 – 5 Μποφώρ και μόνο κατά τόπους στα νότια θα φθάνουν έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ως προς τις ελάχιστες πρωινές τιμές της ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανέβει ίσως λίγο υψηλότερα στα νότια της Κρήτης.

Από τη Δευτέρα αλλά και για την Τρίτη αναμένεται και πάλι ένα πιο καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού με ηλιοφάνεια, εξασθενημένους ανέμους με θάλασσες χωρίς ιδιαίτερο κυματισμό και σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Εμμανουήλ Λέκκας Μετεωρολόγος, MSc

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook