Η προβληματική πραγματικότητα των προσφύγων στην Σάμο όπως την κατέγραψε η πρόεδρος της PRAKSIS Ντίνα Βαρδαμάτου.

Μία πραγματικότητα ωστόσο που έχει και ορισμένες ευχάριστες πτυχές στις οποίες πρωταγωνιστούν τα παιδιά. 

Οι ημέρες του 2015 επιστρέφουν στο προσφυγικό με τις ροές να αυξάνονται καθημερινά και να δημιουργούν καταστάσεις διόλου ευχάριστα στα νησιά, κυρίως στη Χίο, στη Λέσβο και στη Σάμο. Στην τελευταία βρέθηκε για ένα διήμερο η πρόεδρος της PRAKSIS Ντίνα Βαρδαρμάτου η οποία αφηγήθηκε στο News 24/7 τις εικόνες που αποκόμισε παρατηρώντας δια ζώσης λεπτομέρειες που ίσως δεν πιάνει ένα άπειρο, στο προσφυγικό ζήτημα, μάτι. Οπως θα διαπιστώσετε το σκηνικό δεν μπορεί να περιγραφεί μ' ένα χρώμα. Μαύρο ή άσπρο. Γιατί, όπως και στην ίδια τη ζωή, ακόμα και στην στην πιο βαθιά δυστυχία μπορεί να φυτρώσει ένα σπόρος αισιοδοξίας.

"Ανθρωποι στοιβαγμένοι παντού και έντονη οσμή"
"Το ΚΥΤ βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με την πόλη. Θα ήταν θετικό σε άλλη περίπτωση, να μην υπάρχει δηλαδή μεγάλη απόσταση. Εκεί, μόλις πλησιάσαμε, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μία απέραντη φοβερά έντονη οσμή. Επίσης, στοιβαγμένοι άνθρωποι και πάρα πολλές φρεσκοστημένες σκηνές σε έδαφος μη κατάλληλο, με μεγάλη κλίση. Με την πρώτη βροχή οι σκηνές αυτές θα κατρακυλήσουν".

Η κ.Βαρδαρμάτου μίλησε εν συνεχεία, αν και δεν το συνηθίζει, με τη γλώσσα των αριθμών που αποτυπώνει ανάγλυφα την πολύ σκληρή πραγματικότητα: "Αποφεύγω συνήθως τα νούμερα αλλά εδώ μας χτυπούν την πόρτα δυστυχώς. Μέσα στο ΚΥΤ βρίσκονται 5325 άτομα (σσ αν και τα στοιχεία αλλάζουν καθημερινά όπως είναι λογικό). Η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι 648 άτομα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι επιπτώσεις έχει η υπεραριθμία στη δημόσια υγεία, στην τροφή, στην εξυπηρέτηση περιστατικών με κακοποίηση, στη διαχείριση ευάλωτων περιπτώσεων όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα και οι εγκυμονούσες".

Οσο για τους ανθρώπους που βοηθούν τους πρόσφυγες "αγγίζουν τα όρια του ηρωισμού. Οταν έχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεργατών και περιστατικά αναρίθμητα, όλο αυτό σε ξεπερνάει".

Ερχεται, εν συνεχεία, και η εύγλωττη απορία: "Σε τι τελικά έχει ωφελήσει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία; Από τη στιγμή που στοιβάζουμε ανθρώπους, ο εγκλεισμός δημιουργεί βία όσο καλή πρόθεση και αν έχει η τοπική κοινωνία. Πόσο να αντέξουν; Δεν υπάρχουν αντοχές. Οσο ήμουν στη Σάμο, έκανα συναντήσεις με τοπικούς φορείς και το δήμαρχο ο οποίος είναι πρακτικός άνθρωπος και θέλει να δει το θέμα σφαιρικά. Τα προβλήματα όμως είναι μεγάλα".

Ακόμα και στην πιο δυστοπική πραγματικότητα, μπορούν να υπάρξουν ευχάριστες στιγμές. Στο ΚΥΤ της Σάμου αυτές τις στιγμές, που παλεύουν λίγο να χρωματίσουν το γκρίζο, προσφέρουν τα παιδιά που φοιτούν στο πρόγραμμα CFLS.

Το ηχόχρωμα της φωνής του συνομιλητή μας αλλάζει: Το CFLS (σσ στηρίζεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ) είναι ένα πρόγραμμα που θα χαρακτήριζα αισιόδοξο και το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών. Τα παιδιά για τρεις ώρες την ημέρα διδάσκονται Ελληνικά και Αγγλικά ενώ κάνουν και άλλες δραστηριότητες. Το κυριότερο είναι ότι μαθαίνουν κανόνες, μπαίνουν σ' ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Οι δύο πλευρές του προσφυγικού: Το δράμα των στοιβαγμένων και η ελπίδα των παιδιών

Τα παιδιά κατεβαίνουν για μάθημα μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη και τραβούν τους δασκάλους τους από το μανίκι. Είναι η απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν ότι η εικόνα των προσφύγων είναι μονάχα κακή".

Και μία υπέροχη σκηνή: "Αισθάνθηκα υπέροχα όταν μπήκα στην αίθουσα και όλα τα παιδιά, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, προέρχονται από πολλές χώρες με χαιρέτισαν στα Ελληνικά".

Η κουβέντα μπαίνει στο πρακτικό κομμάτι. Τι ακριβώς μπορεί να γίνει για να μην συνωστίζονται οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά; Είναι "ζωντανή" η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

Οι απαντήσεις δεν είναι δεδομένες: "Αν θέλουμε να βάλουμε το δάχτυλο υπό των ήλων νομίζουμε ότι πρέπει να πούμε ότι η συμφωνία δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Ετσι και αλλιώς εμείς διαφωνούσαμε μ' αυτήν. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να δούμε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και κεντρικής διοίκησης.

Από τη δική του θέση ο καθένας μπορεί να ασκήσει την ανάλογη πίεση έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι είτε να μεταφερθούν στην ενδοχώρα είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Ολοκληρώσαμε τη συζήτηση με μία...προβοκατόρικη ερώτηση: Ο κόσμος πιστεύει ότι οι ΜΚΟ ωφελούνται και βγάζουν χρήματα από το προσφυγικό ζήτημα. Τι απαντάτε;

"Πρώτα από όλα προτιμούμε τον όρο κοινωνία των πολιτών. Εμείς ως PRAKSIS βρεθήκαμε στα νησιά από τον Μάιο του 2015 και διαθέτουμε μία μεγάλη γκάμα προγραμμάτων και συνεργατών. Από διασώστες που έπεσαν στην θάλασσα για να ανασύρουν πνιγμένα παιδιά μέχρι δομές φιλοξενίας ιδιαίτερα ευάλωτων περιστατικών.

Παρέχουμε επίσης νομική συμβουλευτική και άλλες πολλές υπηρεσίες. Υπηρετούμε το πρόγραμμα Εστία που αφορά τη στέγαση των προσφύγων. Σε κάποιο κόσμο όμως κάποιος πρέπει να φταίει για το οτιδήποτε. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσω τις διαμαρτυρίες. Και η αλήθεια είναι στον τρόπο που μερίδα πολιτών αντιμετωπίζει τις ΜΚΟ μεγάλη ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ. Καταληκτικά μπορώ να πω ότι η κοινωνία των πολιτών επέδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά στο προσφυγικό και βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή έχοντας άμεση επαφή με τους ανθρώπους που βιώνουν τις δυσκολίες".

Πηγή: news247.gr