Η οικονομική ενίσχυση αφορά στους 4 νεκρούς στον Γεροπόταμο και στον ένα νεκρό στον Βατουδιάρη του Αποκορώνου – Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ και στα παιδιά τους 

Με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Σεπτεμβρίου χορηγείται οικονομική ενίσχυση «στις οικογένειες των ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά το μήνα Φεβρουάριο 2019.»

Η απόφαση αφορά στην τετραμελή οικογένεια που χάθηκε στα νερά του Γεροπόταμου καθώς και στον 61χρονο από τον Αποκόρωνα που πνίγηκε στον Βατουδιάρη.

Σύμφωνα με την απόφαση στους συγγενείς τους χορηγείται εφ’ απαξ οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ  και επιπλέον στα ανήλικα παιδιά των νεκρών χορηγείται σε κάθε ένα, μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ μέχρι την ενηλικίωση τους.

Αναλυτικότερα στο βασικό άρθρο της ΚΥΑ αναγράφονται τα εξής:

Άρθρο 1

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης -Δικαιούχοι

Α. Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ποσού δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €), στον/στην σύζυγο θανόντος που απώλεσε τη ζωή του κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά το μήνα Φεβρουάριο 2019, ή στο πρόσωπο με το οποίο αυτός/αυτή είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, στον πλησιέστερο συγγενή του έως α’ βαθμού εξ αίματος.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, ο πλησιέστερος συγγενής των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019 αντίστοιχα.

Ως προς τον προσδιορισμό των δικαιούχων για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του Κληρονομικού Δικαίου, ιδίως δε οι διατάξεις περί κληρονομικής διαδοχής και δικαιώματος αποποίησης.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χορηγείται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από την πλημμύρα.

Η καταβαλλόμενη έκτακτη οικονομική βοήθεια δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Β. Χορηγείται μηνιαία οικονομική ενίσχυση ποσού χιλίων ευρώ (1.000,00 €) με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων της προηγούμενης παραγράφου, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Δικαιούχοι της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης είναι τα ανήλικα τέκνα των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019, αντίστοιχα.

Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook