Τις εκδηλώσεις οργανώνει το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Με κεντρικό σύνθημα << Μέσα στη σιωπή ερχόμαστε με δύναμη. Είμαστε το φως στα ερείπια ενός καμένου κόσμου>>  το φεστιβάλ Αναιρέσεις συνεχίζει το φετινό ταξίδι του στα Χανιά το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών:

Σας περιμένουμε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών με πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες που επιχειρούν να προσεγγίσουν κορυφαία ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης.

Το εγχείρημα των Αναιρέσεων επιδιώκει σταθερά την ενίσχυση κάθε ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης, σε σύγκρουση με τη λογική της εμπορευματοποίησης και της θυσίας όλων στο βωμό του κέρδους. Την τέχνη που χειραφετεί και θρυμματίζει τον καθρέφτη της δυστοπίας που παρουσιάζεται ως κανονικότητα κόντρα στην τέχνη που καθησυχάζει, αποχαυνώνει και υποτάσσει. Από τη σιωπή του σκοταδιού που έχουν χτίσει ερχόμαστε με δύναμη να σκορπίσουμε τις στάχτες του κόσμου που μας προβάλλουν ως μοναδική εναλλακτική. Δε θα συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού μονόδρομου. Δε θα συνηθίσουμε την ύπαρξη της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του ρατσισμού και του εκφασισμού της κοινωνίας. Το “παραπροϊόν” της πάση θυσίας ανάπτυξης του καπιταλισμού, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας είναι η ισοπέδωση του πλανήτη και των ανθρώπων. Όλα αυτά την ώρα που η περιβόητη «έξοδος από τα μνημόνια και προς τις αγορές» δε σημαίνει παρά φτώχεια, ζωή και εργασία λάστιχο, πόλεμο, φασισμό και μνημονιακές δεσμεύσεις ως το 2060. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε παλεύουμε για την αντεπίθεση των αγώνων και για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της κρίσης και του εργασιακού μεσαίωνα.

Το φως στα ερείπια αυτού του κόσμου θα γίνουν οι κοινοί αγώνες των λαών σε κάθε πλευρά των συνόρων, ενάντια σε κυβερνήσεις, την ΕΕ των πολέμων και του αυταρχισμού, το ΝΑΤΟ και το κεφάλαιο. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς! Σε έναν κόσμο χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ, ευρώ και αφεντικά. Για να ανοίξει ο δρόμος για την επανάσταση, την κατάργηση της αστικής εξουσίας και κυριαρχίας. Για μια σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, αποξένωση, αλλοτρίωση! Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Ως προς το πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη καταπιανόμαστε με ζήτημα της λεηλασίας του πλανήτη προς όφελος του κεφαλαίου. Συζητάμε για το πως στην προσπάθεια ξεπεράσματος της κρίσης του, ο καπιταλισμός ενισχύει την περιβαλλοντική καταστροφή από τις φωτιές στην Αμαζονία ως τις εξορύξεις στην Κρήτη.  Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, με αφετηρία την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου διοργανώνεται workshop όπου συζητάμε για την επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης και την απαραίτητη απάντηση του πανεκπαιδευτικού κινήματος στην επιχειρούμενη καταστρατήγηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης προς όφελος των επιχειρήσεων. Οι πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ ολοκληρώνονται με μια αναγκαία συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες ανάδειξης αντιδραστικών ιδεολογημάτων, να αποτιμήσουμε τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να προσεγγίσουμε τα επόμενα μας καθήκοντα.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό. Μουσικά, η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην τοπική μουσική. Η αρχή θα γίνει με τους The Halicuti Band και τους ενδιαφέροντες μουσικούς τους συνδυασμούς, στη συνέχεια αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν οι Μανωλάκης-Couleur Locale με τους πειραματισμούς στους επάνω στη κρητική μουσική. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ κλείνει με κρητικό γλέντι με τους  Μάνθο και Ραφαήλ Δαμουλάκη και τον Μπάμπη Παρασκάκη. Η δεύτερη ημέρα ξεκινάει με  Performance Δρόμου με τίτλο «Η Καλή κι η Ανάποδη είναι το ίδιο» με θέμα τη γυναικεία κακοποίηση και συνεχίζει με συναυλίες από Rock νεανικά συγκροτήματα τους PlanetNone και τους Hemingways. Ο Στέλιος Σαλβαδόρ με τα Μωρά στη Φωτιά υπόσχονται να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη Ροκ βραδιά και το Φεστιβάλ για το 2019.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη:
Πολιτικό πρόγραμμα:
18:30 Εκδήλωση με θέμα:
Ο Καπιταλισμός ανατινάζει τον πλανήτη. Υπάρχει έξοδος κινδύνου;
Πολιτιστικό Πρόγραμμα:
21:00 Συναυλίες με τους:
The Halicuti Band
Μανωλάκης/Couleur Locale
Κρητικό γλέντι με τους Μάνθο& Ραφαήλ Δαμουλάκη, Μπάμπη Παρασκάκη

Σάββατο 28 Σεπτέμβρη:
Πολιτικό πρόγραμμα:
17:00 Workshop με θέμα:
«Άσυλο για τους αγώνες ή ασυλία για τις επιχειρήσεις και την αντιεκπαιδευτική πολιτική;»
19:00 εκδήλωση με θέμα: Alt-Right, Νεοφασισμός και η Άνοδος της Ακροδεξιάς
Πολιτιστικό πρόγραμμα:
21:00:
Performance Δρόμου «Η Καλή κι η Ανάποδη είναι το ίδιο»
Συναυλίες με τους:
PlanetNone
The Hemingways
Στέλιος Σαβλαδόρ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Στον χώρο θα λειτουργούν θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Στην είσοδο διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook