Αντιδιαβρωτική προστασία με αναγέννηση παρόχθιου δάσος – Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία λιμνοδεξαμενής

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η Τρίτη και τελευταία φάσης της μελέτης για την αντιδιαβρωτική προστασία των όχθων του Κοιλιάρη ποταμού η οποία εκπονήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας καθώς – όπως εξήγησε ο καθηγητής του τμηματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Νικολαίδης – για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί ένα έργο προστασίας παρόχθιων περιοχών με καθαρά φυσικό τρόπο, δηλαδή με αναγέννηση ή επαναδημιουργία του παρόχθιου δάσους και με τις ρίζες των δέντρων να αποτρέπουν την διάβρωση. 

Μέχρι να αναπτυχθούν τα δέντρα θα γίνουν παρεμβάσεις με κατασκευή πλινθοδομών η πετρόκτιστων τοιχίων, τα οποία όμως θα καλυφθούν από φυτά.

Παράλληλα θα διαμορφωθούν και περιπατητικές διαδρομές.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέρθηκε σε πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, καθώς εκτός από την προστασία των παρόχθιων περιουσιών των δημοτών το έργο θα συνδυαστεί και με φυσιολατρικές διαδρομές που ήδη αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα.

Όμως ο κ.Κουκιανάκης ανακοίνωσε πως  ,  στο πλαίσιο του έργου αλλά με ξεχωριστή μελέτη, σχεδιάζεται και η κατασκευή μιας λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 500.000 κυβικών μέτρων νερού, η οποία θα τροφοδοτείται από τις πηγές Αναβρυτή.

Με την λιμνοδεξαμενή αφενός θα εξασφαλιστεί πρόσθετο καλής ποιότητας νερό και για άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου θα λειτουργεί και ως «ανάχωμα» σε πλημμυρικά  φαινόμενα.

Το θέμα ειδικά της λιμνοδεξαμενής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου στις 18:00 το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής έκανε λόγι για διαμόρφωση – κόσμημα μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και για ένα έργο που θα ωθήσει την περιβαλλοντική και φυσιολατρική τουριστική ανάπτυξη.

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση το κόστος του έργου αναμένεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προωθείται για εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook