Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί ο Λαός και η χώρα μας δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία. Αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε όλοι. Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, εμείς πρώτοι, οι βουλευτές, ως εκπρόσωποι του Λαού, πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί και να διαφυλάξουμε το κύρος των θεσμών.

Τέτοιες κρίσιμες μέρες και ώρες είναι απαράδεκτο να ευτελίζουμε εμείς πρώτοι τους θεσμούς με επικοινωνιακά τεχνάσματα, να εμφανιζόμαστε στο βήμα της Βουλής με καρβέλια ψωμί ή γάλατα ή να ασκούμε κριτική με χαρακτηρισμούς όπως «γομάρια», «ψεύτες» ή «απατεώνες» ή άλλες βαριές φράσεις.

 Εμείς, οι Βουλευτές, δεν τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, όταν ορισμένοι συνάδελφοι του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται στα κανάλια τη μία μέρα ως «αντάρτες» και διατυμπανίζουν ότι θα καταψηφίσουν τα όποια νέα μέτρα της κυβέρνησης με όποιο κόστος, ενώ την αμέσως επόμενη να πειθαρχούν πειθήνια στην όποια κομματική γραμμή και υπερψηφίζουν την όποια σερβιρισμένη απόφαση.

Αντίστοιχα, δεν τιμούν την εμπιστοσύνη των πολιτών όσοι συνάδελφοι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνούν κάθετα με τον εκβιασμό του κ. Σαμαρά που θέλει να εγκλωβίσει τη χώρα σε συνεχείς και αλλεπάλληλες εκλογές. Να διαμορφώνουν μάλιστα μια φιλελεύθερη πτέρυγα και να παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την ιδεολογική μετατόπιση της νέας ΝΔ, αλλά από την άλλη, να πειθαρχούν και να υπακούν σαν καλοί στρατιώτες στις «επιταγές» της κομματικής γραμμής. Παρόλο που μπορεί να ασφυκτιούν μέσα σε αυτήν. Αντάρτες του γλυκού νερού, όσοι συμφωνούν με μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, αλλά κάνουν πίσω στο όνομα της κομματικής υποταγής.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, έχουμε το υπέρτατο χρέος απέναντι στο Έθνος, στον Ελληνικό Λαό και στους πολίτες που μας εξέλεξαν, να πάρουμε εμείς τις πρωτοβουλίες που δεν παίρνουν όσοι υποχρεούνται να τις πάρουν. Όλοι όσοι πρέπει, αλλά δεν θέλουν, δεν μπορούν, φοβούνται το πολιτικό κόστος, βάζουν το Κόμμα πάνω από την Πατρίδα.

Είναι ευθύνη μας να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια, ειλικρινά και υπεύθυνα την Εθνική αντιπροσωπεία και τον Ελληνικό Λαό, για την πραγματική κατάσταση της Χώρας. Χωρίς μισόλογα και χωρίς υπερβολές. Μόνο την αλήθεια, αλλά όλη την αλήθεια.

Επιπλέον, το Προεδρείο της Βουλής οφείλει να συγκαλέσει επειγόντως και «ατύπως», συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, στην οποία θα λάβουν το λόγο μόνο Βουλευτές, και να οργανωθεί στη Βουλή μια ημερίδα με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους επιφανείς οικονομολόγους, που θα κατατοπίσουν όλους μας, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και προκαταλήψεις, για τις πραγματικές επιπτώσεις στο παρόν και το μέλλον των μέτρων της Κυβέρνησης και της Τρόικας και των διαφόρων «σεναρίων» που έρχονται στο προσκήνιο.

Τρίτον, και εξίσου σημαντικό, πρέπει να πιέσουμε ενεργότερα τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν το συντομότερο Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, και τη συμμετοχή ή τη στήριξη και όσων άλλων Κομμάτων συμφωνήσουν. Εάν δεν συμφωνήσουν σ’ αυτό τα δύο Κόμματα, να συμφωνήσουν τουλάχιστον να προκηρυχθούν εκλογές, αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Εάν ούτε σε αυτό συμφωνήσουν, να δεσμευτεί μια ευρεία διακομματική ομάδα βουλευτών να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Αυτή τη δύσκολη ώρα πρέπει να φανούμε αντάξιοι της εντολής που μας έχουν εμπιστευθεί οι συμπολίτες μας, να τιμήσουμε τον όρκο που δώσαμε στο Σύνταγμα και το Έθνος. Όταν λέμε ότι οφείλουμε «να αρθούμε στο ύψος των δραματικών περιστάσεων», πρέπει να έχουμε το ηθικό και πολιτικό χρέος, έχουμε την Ευθύνη να βρούμε τους πρακτικούς τρόπους για να το κάνουμε!

Λευτέρης Αυγενάκης

Βουλευτής Ηρακλείου \”Δημοκρατικής Συμμαχίας\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook