Το 2022 θα δώσει ρεύμα στο νησί – Από αδειοδοτικής πλευράς το έργο είναι πλέον απολύτως ώριμο

Στην τελική ευθεία για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών βρίσκεται το μεγάλο ηλιοθερμικό ενεργειακό έργο της Αγγλικής εταιρείας NUR Energie στη Σητεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου και η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2022, οπότε θα μπορεί να παρέχει ρεύμα στο σύστημα του νησιού.

Από αδειοδοτικής πλευράς το έργο είναι πλέον, μετά από πολλά χρόνια, απολύτως ώριμο. Θεσμικό πλαίσιο γα τέτοιου είδους έργα δεν υπήρχε μέχρι το τέλος του 2017 που δημιουργήθηκε με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις σε εφαρμογή του νόμου 4414/16. Το έργο έχει λάβει τον περασμένο Ιούνιο Άδεια Εγκατάστασης, ενώ αναμένεται να εγκριθεί, όπως άλλωστε ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στην επόμενη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το πλεονέκτημα του έργου είναι ότι περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης, έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζεται η παροχή ρεύματος στο δίκτυο του νησιού και να καλύπτει τις ώρες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο το οποίο αφορά στη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποιεί την τεχνολογία ρευστού άλατος στη θέση «Πλαγιές Αθερινόλακκου» του Δήμου Σητείας, σε συνολική ισχύ 52 ΜW. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.683.609 τ.μ. και θα εκμεταλλεύεται την άμεση προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.

Το έργο διαχειρίζεται εξολοκλήρου η Αγγλική εταιρεία Nur Energie η οποία έχει αναπτύξει και άλλα τέτοια έργα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Τυνησία κ.λπ.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από ηλιοστάτες οι οποίοι ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου και θερμαίνουν υγρό μέσο με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού ο οποίος τελικά χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι το έργο θα δίνει στο νησί πάνω από 100 GWh το χρόνο, με 5 ώρες αποθήκευσης.

Πρόκειται για «πράσινη» επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει το 10% των αναγκών της Κρήτης, αλλά και θα προσφέρει 500 νέες θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της. 

Ο κύριος σκοπός του είναι η αξιοποίηση της χαμένης ηλιακής ενέργειας (λόγω χαμηλής ζήτησης στο δίκτυο) και η άντλησή της σε περίοδο ασθενούς νεφοκάλυψης όπου η λειτουργία του συμβατικού συστήματος είναι ασύμφορη και δεν κρίνεται απαραίτητη. 

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook