Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μεταφορά τεχνογνωσίας στα  Ινδονησιακά Πανεπιστήμια “OPΤBANK – Βελτιστοποίηση Έρευνας και Διδακτορικών Προγραμμάτων στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική (“OPTimizing Research and Doctoral Programs In BANKing and Finance in Indonesia Universities”).  

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ατσαλάκης Γιώργος και η υποψήφια Διδάκτορας Ατσαλάκη Ιωάννα μαζί με άλλους 6 καθηγητές από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συμμετέχουν στο OPTBANK mid-term evaluation στην Σουρακάρτα της Ινδονησίας στις 24-27/09/2019.

Τεχνογνωσία που αφορά  τις Ποσοτικές μεθόδους, την Επιχειρησιακή Έρευνα (Operational Research) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence)  που εφαρμόζεται στην Τραπεζική και στην Χρηματοοικονομική θα μεταφερθεί από την χώρα μας στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια μέσω των προτεινόμενων σχετικών μαθημάτων που θα διδάσκονται στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Διδακτορικό Δίπλωμα στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική.   

Υπεύθυνος του Προγράμματος από την Ελλάδα είναι ο Καθηγητής Κώστας Ζοπουνίδης με τους συνεργάτες του Φώτη Πασιούρα και Μιχάλη Δούμπο.   

Σήμερα η σχετική τεχνογνωσία στην χρηματοοικονομική αναπτύσσεται ραγδαία. Την πρωτοκαθεδρία την έχει η Κίνα οπού για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχεις μετρητά ή πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή να εκδίδεις επιταγές. Μπορείς να αγοράσεις από ένα παγωτό μέχρι ένα αυτοκίνητο μόνο μέσω του κινητού τηλεφώνου σου. Στην Κίνα τα πάντα μπορούν να πληρωθούν μέσω  της WeChat (το κινέζικο Facebook) ή μέσω της εφαρμογής Alipay  και Taobao χωρίς να εμπλακούν οι παραδοσιακές τράπεζες.

Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και αρκετά μειονεκτήματα ήρθαν για να μείνουν ως σύγχρονα τεχνολογικά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία θα επιφέρουν δραστικές μεταβολές στην τραπεζική. Η αδυναμία «ελέγχου» του bitcoin από τις κεντρικές τράπεζες ή κατάσχεση του από τις κυβερνήσεις μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, θα το καταστήσει σύντομα, σπάνιο νόμισμα και ίσως ασφαλές καταφύγιο, όπως τα σπάνια μέταλλα, σε περιόδους οικονομικών αναταράξεων.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook