Επιστολή της εταιρείας προς τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τις παρατάξεις του Δήμου Χανίων

Την θέση της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα» αναφορικά με την πρόθεση της νέας Δημοτικής αρχής Χανίων να αναιρέσει την απόφαση που είχε ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο για το επίμαχο τμήμα του οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ, γνωστοποίησε η εταιρεία με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Χανίων, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τις παρατάξεις.

Στην επιστολή, η οποία ζητείται να αναγνωσθεί στην συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η εταιρεία σέβεται την πρόθεση της νέας Δημοτικής αρχής να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο έκτασης περίπου τριών στρεμμάτων στη Νέα Χώρα (ΟΤ 28), στη συμβολή των οδών Ακτή Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη (ΒΑ τμήμα πρώην οικοπέδου ΑΒΕΑ).

Όμως, σε ότι αφορά στο κόστος της απόκτησης του ακινήτου, η εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα» στην επιστολή της επισημαίνει πως η αποζημίωση του οικοπέδου, ανέρχεται στο ύψος της μέχρι σήμερα διαμορφωθείσας αξίας του οικοπέδου ……και η οποία υπερέχει σημαντικά της αντικειμενικής αξίας των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Καταλήγοντας η εταιρεία στην επιστολή της αναφέρει πως ελπίζει να υπάρχει ομαλή εξέλιξη και να μην χρειαστεί να προβεί σε νομικές προσφυγές για αποζημιώσεις για τις ενέργειες του Δήμου από την επιβολή του ρυμοτομικού βάρους το 1995 στο εν λόγω οικόπεδο.

Να σημειωθεί πως το 1995 η έκταση περίπου τριών  στρεμμάτων στη Νέα Χώρα (ΟΤ 28), στη συμβολή των οδών Ακτή Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη (ΒΑ τμήμα πρώην οικοπέδου ΑΒΕΑ), ορίστηκε από το σχέδιο πόλης ως χώρος με κοινωφελή χαρακτήρα και χώρος στάθμευσης.

Πρόκειται για την υπ΄ αρ. 532/94/27-02-1995 ΦΕΚ143/Δ/16-03-1995 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων η οποία τροποποιεί το σχέδιο πόλεως Χανίων σύμφωνα με το δημοσιευμένο τοπογραφικό διάγραμμα, με σκοπό τη θέσπιση χώρου Γυμνασίου- Λυκείου καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΤ28 Νέα Χώρα, το διαχωρισμό των χώρων αυτών με δρόμους και πεζοδρόμους και τη δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων έτσι ώστε το ρυμοτομικό σχέδιο να εναρμονίζεται με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό. Έτσι η εν λόγω ιδιοκτησία, η οποία αποτελεί τμήμα της τροποποίησης στο ΟΤ28, δεσμεύτηκε κατά τμήμα για χώρο στάθμευσης και κατά το υπόλοιπο για κοινωφελή σκοπό.

Όμως το 2014 εκδόθηκε η  υπ΄ αριθμ. 313/2014 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων σύμφωνα με την οποία, αίρεται το ρυμοτομικό βάρος που επιβλήθηκε δια της 532/1994 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σε έκταση εμβαδού 3168,04τμ που βρίσκεται στο ΟΤ28β και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση εγκαταστάσεων κοινωφελούς σκοπού (χώρος αθλητισμού).

Και στις 24 Ιουλίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποφάσισε τα εξής:

«Να μην επιβληθεί εκ νέου η αρθείσα ρυμοτομική απαλλοτρίωση στο ΟΤ 28Β σχεδίου πόλεως Χανίων, λόγω του ότι κρίνεται οικονομικά ασύμφορη για το Δήμο, σε συμμόρφωση με την υπ’αριθμ. 313/2014 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων στην ιδιοκτησία «ΝΕΑ ΧΩΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» νυν «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» και να γίνει δεκτό το αίτημα των ιδιοκτητών του ακινήτου, δηλαδή: (α) την άρση της απαλλοτρίωσης για την ιδιοκτησία που βρίσκεται στο ΟΤ28β σε συμμόρφωση της υπ΄ αριθμ. 313/2014 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων σύμφωνα με την οποία, αίρεται το ρυμοτομικό βάρος που επιβλήθηκε δια της 532/1994 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, (β) την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως Χανίων στο ΟΤ 28β με: (1) τον αποχαρακτηρισμό από χώρο αθλητισμού και τον χαρακτηρισμό του σε οικοδομήσιμο με χρήση γενικής κατοικίας, (2) την επιβολή προκηπίων εύρους 4.0 μ, (3) τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης καθώς και χρήσης γης για το ΟΤ28β, επιφανείας σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα επιφανείας 2882.34τμ.»

Τώρα, η νέα Δημοτική αρχή θέλει να εκδοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο νέα απόφαση για το θέμα, ενώ σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης έχει αναφέρει πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι η εφαρμογή της απόφασης του 1995 με δημιουργία υπέργειου κοινωφελούς χώρου και υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook