Αγωγή του δήμου κατά της θυγατρικής εταιρείας “Κρητικά Ακίνητα” της Τράπεζας Χανίων – Ποια ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ακίνητο της ΑΒΕΑ

Ένα πρώτο crash test για το “παιχνίδι ισορροπιών” και συνεργασιών στο νέο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ για το οικοπέδο της ΑΒΕΑ. 

Στην κρίσιμη συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο πριν τις 4,  συζητήθηκε η εισήγηση για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Βάμβουκα και την εκ νέου υποβολή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ σε ρυμοτομική απαλλοτρίωση με πολεοδομική χρήση «Ελεύθεροι Χώροι- Αστικό Πράσινο».

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που απειλήθηκε μέχρι και με διακοπή ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την επανατοποθέτηση του ρυμοτομικού βάρους ενώ κατά πλειοψηφία ελήφθη απόφαση για αγωγή κατά της εταιρείας “Κρητικά ακίνητα” θυγατρικής εταιρείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, διεκδικώντας μία έκταση περίπου 270 τ.μ., βόρεια του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

Υπενθυμίζεται οτι η εταιρεία “Κρητικά Ακίνητα” έχει αποστειλει επιστολή προς τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τις παρατάξεις του Δήμου Χανίων ξεκαθαρίζοντας οτι σέβεται την πρόθεση της νέας Δημοτικής αρχής να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο στη συμβολή των οδών Ακτή Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη (ΒΑ τμήμα πρώην οικοπέδου ΑΒΕΑ), ομως, σε ότι αφορά στο κόστος της απόκτησης του ακινήτου, η εταιρεία στην επιστολή της επισημαίνει πως η αποζημίωση του οικοπέδου, ανέρχεται στο ύψος της μέχρι σήμερα διαμορφωθείσας αξίας του οικοπέδου ……και η οποία υπερέχει σημαντικά της αντικειμενικής αξίας των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χανίων στην εισήγησή του, μετά την προσφυγή της τράπεζας Χανίων τον Φεβρουάριο του 2019 για το ακίνητο της ΑΒΕΑ, ανάγκασε το τότε η δημοτικό συμβούλιο να έρθει αντιμέτωπο με ασφυκτικές ημερομηνίες και να λάβει αποφάσεις.

Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο “απελευθέρωσε” το ακίνητο καθώς είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις. Το νυν δημοτικό συμβούλιο όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης επιθυμεί να ακυρώσει την πράξη άρσης του ρυμοτομικου βάρους που αποφάσισε το απερχόμενο δημοτικό συμβουλίο. «Η τιμή μονάδας κινείται συνήθως περιξ της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Το συγκεκριμένο ακίνητο από την τράπεζα εκτιμάται στα 5.5 εκ. ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί με τον επενδυτή, αυτό μάλιστα αναφέρθηκε και στην επιστολή της τράπεζας προς τον δήμο,  ενώ η αντικειμενική αξία είναι 4.530.000 ευρώ

Ο Δήμος Χανίων έχει τα χρήματα για να προχωρήσει την διαδικασία. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε αυτό το ακίνητο ώστε να αναπτυχθεί η Νέα Χώρα και αργότερα να συνδεθεί ουσιαστικά η Νέα χώρα με το παλιό Λιμάνι. Μελλοντικά θα υπάρχει ένας χώρος που θα ενώνει ιδανικά την Αγία Κυριακή με τους Αγίους Αποστολους. Στον χώρο Α θα δημιουργηθεί ένα υπόγειο πάρκινγκ ενώ πάνω ένας χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η επένδυση στο οικόπεδο Β δεν συγχέεται με το οικόπεδο Α. Στο Β κομμάτι το παραλιακό θα δημιουργηθεί μια ξενοδοχειακή μονάδα urban hotel, στο μεσαίο κομμάτι ένα πολυχώρος κοντά δηλαδή στις καμινάδες όπου θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και σύνδεση με το οικόπεδο Α. Στην νότια περιοχή του Β θα γίνουν κοινωνικές κατοικίες, πολυκατοικίες με περίπου 100 διαμερίσματα. Το κείμενο που έστειλε η Τράπεζα δεν συνυπολόγισε μαζί με το κόστος κίνησης και την πολιτική σύγκρουση με τον δήμο Χανίων.

“Θα διεκδικήσουμε το ακίνητο και όσοι πιστεύουν ότι δίνουμε πολλά χρήματα για το συγκεκριμένο κομμάτι κάνουν λάθος. Χάσαμε την ευκαιρία να γίνει η παλιά ΑΒΕΑ ένα βιομηχανικό μουσείο όμως τώρα θα πετύχουμε τον στόχο μας”, σημείωσε

2000 υπογραφές από κατοίκους της Νέας Χώρας που ζητούν το επίμαχο οικόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων

Από την πλευρά των κατοίκων της Νέας Χώρας, ο Γιώργος Πιτσιτακης μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Νέας Χώρας, παρέδωσε στον δήμαρχο Χανίων έναν φάκελο με 2000 υπογραφές που συλλέχτηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες ώστε η ΑΒΕΑ να γίνει χώρος πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η προϊσταμένη της πολεοδομίας, κ.Λακιωτακη, τόνισε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπολογίζεται πριν την επιβολή της απαλλοτρίωσης. Επιπλέον, η ίδια τόνισε ότι στο σχέδιο πόλεως του 1946 το οικοδομικό τετράγωνο είχε πρασιές, αυτά λοιπόν τα 4 μέτρα εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο αιγιαλός δεν είναι ορισμένος ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την συμμόρφωση της δικαστικής απόφασης. Οι χώροι δεν είναι αδομητοι αλλά θα πρέπει να ορισθουν.

Ο κ. Περρακης από την νομική υπηρεσία του δήμου, υπογράμμισε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το ακίνητο θα πρέπει να παρθεί μέσα σε τρεις μήνες και ιδανικά σε μικρότερο διάστημα από αυτό. Ο δήμαρχος Χανίων ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων ότι η απόφαση που θα παρθεί σήμερα είναι διπλή. Πρώτον να προσβληθεί η ιδιοκτησία στο κομμάτι που αναφέρεται ως πρασιά και δεύτερον η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης και της υποβολής ρυμοτομικού βάρους. Το ακίνητο να ορισθεί ως κοινωφελής χώρος αθλητισμού και πολιτισμού και χώρος στάθμευσης.

Τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων, ο Άρης Παπαδογιαννης τόνισε ότι διαφωνούσε από την αρχή με την απόφαση που ελήφθη τον Ιούλιο και για αυτό δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Υπογράμμισε δε ότι αυτό που εκτιμά εκείνος είναι ότι εκ μέρους του δήμου πρόκειται για συνεργασία συναλλαγής και για τις καρέκλες και ουδεμία συμφωνία πάνω στης προγραμματικές θέσεις. Στην συνέχεια τόνισε ότι αν δοθούν τόσα πολλά χρήματα για την ΑΒΕΑ ο δήμαρχος μπορεί να δεσμευτεί ότι θα υπάρχουν χρήματα για άλλους κοινόχρηστους χώρους των Χανίων.

Ο κ.Βαμβουκας εκ μερους της παραταξης του ανέφερε ότι στηρίζει την απόφαση της δημοτικής αρχής ενώ σύστησε στον κ. Σημανδηράκη να διεκδικήσει και το νότιο κομμάτι από το Β ακίνητο. Τόνισε δε ότι οι όποιες αποφάσεις ενώ ήταν ο κ. Βάμβουκας δήμαρχος, ελήφθησαν βάσει των συστάσεων της νομικής υπηρεσίας.

Ο κ. Βουρλάκης εκ μέρους της παράταξης του χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επιστολή της τράπεζας προς τον δήμο. «Ο Δήμος θα πρέπει να πάρει μια πολιτική απόφαση».

Ένταση δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων όταν η κ.Αγγελακη τόνισε ότι ο κ. Βάμβουκας ήταν μέλος της τράπεζας Χανίων και δεν έκανε κάτι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατεδάφισης της ΑΒΕΑ. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες της κ.Αγγελακη καθώς ο ίδιος έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την αξιοποίηση της ΑΒΕΑ και πριν 20’χρονια ενώ ήταν και τότε μέλος της τράπεζας Χανίων είχε ταχθεί υπέρ να μετατραπεί η ΑΒΕΑ σε βιομηχανικό μουσείο το οποίο αν γινόταν θα είχε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και από την Κνωσό καθώς υπήρχε όλος ο εξοπλισμός για το μουσείο ενώ και η τοποθεσία ήταν ιδανική.

Ένταση και “βαριές κουβέντες” μεταξύ της παράταξης της μείζονος αντιπολιτευσης και της δημοτικής αρχής

Οι τόνοι στη συνεδρίαση ανέβηκαν όταν ο Άρης Παπαδογιάννης απευθυνόμενος στον δήμαρχο Χανίων ανέφερε οτι η δημοτική αρχή είναι προϊόν συναλλαγής με την παράταξη Βάμβουκα και Δαμιανάκη. Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι τα μέλη της παράταξης του κ. Παπαδογιάννη, είναι οι ίδιοι προιόν συναλλαγής. 

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την συνεδρίαση

Με ένταση το ξεκίνημα της πρώτης κρίσιμης συνεδρίασης

Στην αρχή της συνεδριασης και πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα προ ημερησίας διάταξης, δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κ. Παπαδογιαννης έθεσε το θέμα της απονομης βραβείων από το δήμο Χανίων που έγινε πρόσφατα σε αθλητες που διακρίθηκαν στην οποία οπως τόνισε θα έπρεπε να έχουν προσκληθεί παραπάνω αθλητες αλλά και αθλητες ΑΜΕΑ. Όπως υπογράμμισε δεν δίνεται σημασία σε αυτούς τους αθλητές κάτι που είναι απαράδεκτο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιωτης Σημανδηρακης, φανερά ενοχλημενος με τα σχόλια του κ. Παπαδογιαννη, ανεφερε επι του θεματος «Αν κύριε Παπαδογιαννη όντως ενδιαφερόμαστε για τα ΑΜΕΑ θα πρέπει να δούμε τι τους απασχολεί αναφορικα με την πόλη. Διαχρονικά ο Δήμος Χανίων δεν φρόντισε να είναι προσπελάσιμος για αυτά τα ατομα. Όταν αξιολογούμε την ευαισθησία οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί να μην δημιουργήσουμε ένα τοξικό κλίμα διαλόγου».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook