Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου με Σωματεία των εργαζομένων, συνταξιούχων, Συλλόγων Γυναικών και άλλων φορέων του Ηρακλείου στην αίθουσα του Συλλόγου Ιδιωτών υπαλλήλων Ηρακλείου με αφορμή την ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ” (ΣΑΑΣ) του 1990 γνωστής ως “Συμφωνία για τις βάσεις”. 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και η διοργάνωση συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Επιτροπή Ειρήνη Ηρακλείου
  • ΟΓΕ Ηρακλείου
  • Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου,
  • Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου,
  • Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Ηρακλείου
  • Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου
  • Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης:

Στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων επισημάνθηκαν οι μεγάλοι κίνδυνοι που προκαλούν τόσο η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” όσο και ο “Στρατηγικός Διάλογος” μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας για την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Στόχος των κυβερνήσεων ΗΠΑ – Ελλάδας είναι η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και η ένταξη στη “Συμφωνία των Βάσεων” των DRONES στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και βέβαια της βάσης του Αράξου, ως εναλλακτική του ΝΑΤΟ για τη φύλαξη πυρηνικών όπλων.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Οκτώβρη έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, προκειμένου να ξεκινήσει ο β΄ γύρος του “Στρατηγικού Διαλόγου” με την Ελλάδα. Διαδικασία που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται και επί ΝΔ για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και που φέρνει βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανο-ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, στην κόντρα με άλλα κέντρα και τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που προκαλούν τόσο η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” όσο και ο “Στρατηγικός Διάλογος” μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας για την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Στη σύσκεψης διαμορφώθηκε σχέδιο δράσης που θα συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, σε ένα πλατύ άνοιγμα και σε μαζική κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, για να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στην ανανέωση – ενίσχυση – επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Να ενταθεί η καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στη συμφωνία τόσο ηλεκτρονικά (από την ηλεκτρονική σελίδα της ΕΕΔΥΕ), όσο και χειρόγραφα.

Μαζί με την ΕΕΔΥΕ, τις Επιτροπές Ειρήνης με τα συνεπή Σωματεία και Οργανώσεις του

διαδηλώνουμε:

  • Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ.
  • μαχητικά στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία.
  • Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.
  • Απεγκλωβισμός της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να επιστρέψουν όλα τα στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους και τους λέμε:

Κανένας νέος να μη δεχτεί να θέσει την επιστήμη, την έρευνα, την εργασία του στην υπηρεσία εγκλημάτων, να δικαιολογεί τις επεμβάσεις, να γίνει συνένοχος!

Κανένας στρατευμένος νέος να μη δεχτεί να συμμετάσχει σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση της χώρας μας

Συμμετέχουμε στην γενική απεργία της 2 Οκτώβρη 2019.

Διαδηλώνουμε ενάντια στη συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Επιβεβαίωσαν την απόφαση των φορέων τους να κλιμακώσουν τις παρεμβάσεις ώστε το πλαίσιο πάλης να συζητηθεί πλατιά στους χώρους μόρφωσης και δουλειάς, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, των μαθητών και φοιτητών, των γυναικών. Αλλά και να ενταχθούν μαχητικά στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook