Κραυγή αγωνίας για την τύχη που επιφυλάσσει η αδιαφορία στο σημαντικότατο μνημείο της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας

Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων δεν είναι ένα απλό Χανιώτικο ή γενικά, Κρητικό μνημείο.

Αποτελεί ένα μνημείο πανελλαδικής εμβέλειας, σύμβολο δύσκολών καιρών της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας καθώς εκτός από φρούριο της Οθωμανικής περιόδου, για πολλά χρόνια ήταν και χώρος φυλακής, είτε για ποινικούς, είτε στα «πέτρινα χρόνια» για πολιτικούς κρατούμενους από ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό το μνημείο, έτυχε σημαντικής προβολής καθώς οι ταινίες «Μέρες του ’36», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου το 1972, με αναφορές στη Δικτατορία του Μεταξά,  «Τα πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη το 1985 με αναφορές στα δύσκολα χρόνια 1954-1974, και το «Τελευταίο Σημείωμα» επίσης του Παντελή Βούλγαρη, το 2017 για τον κομμουνιστή αγωνιστή του λαικού κινήματος Ναπολέοντα Σουκατζίδη περιλαμβάνουν στα πλάνα τους τις «Εγκληματικαί Φυλακαί Καλαμίου».

Όμως η κατάσταση του φρουρίου Ιτζεδίν είναι αποκαρδιωτική, όπως επισημαίνει η  Ειρήνη Καλαιτζάκη η οποία σε ανάρτησή της, μαζί με τις φωτογραφίες, γράφει:

«Ο εξωτερικός τοίχος της φυλακής κατέρρευσε σε ένα σημείο του κοντά στην είσοδο με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι μεγάλος για κάποιον «περίεργο» που θα επιχειρήσει να εισέρθει στο εσωτερικό του.

Κομμάτι τοίχου της βόρειας πλευράς κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα και τμήμα της εσωτερικής περίφραξης κατέρρευσε.

Η κρήνη στην είσοδο του μνημείου (όπως διακρίνεται και στη φωτογραφία) «κακοποιείται» από τα δείγματα του πολιτισμού των νεοελλήνων.

Κυρία Μενδώνη, στην επικείμενη επίσκεψή σας στα Χανιά ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ένα πέρασμα από εκεί. Με χαρά θα σας ξεναγήσουμε και θα ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ!!!!!!!

ΜΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…. όπως τον εννοούμε…»

Να σημειωθεί πως το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 18:00, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905). 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook