Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης όπως σημειώνει το protthema.gr, φαίνεται πως υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή η κ. Μέρκελ ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Ανγκέλα Μέρκελ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες που χρειάζονται ενίσχυση θα πρέπει οι ίδιες να καθορίσουν τις μεθόδους με τις οποίες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τούς, πρώτα μέσα από τις αγορές, μετά από τις κυβερνήσεις τους και μόνο ως έσχατη λύση να προσφεύγουν στο EFSF, υπό τον αυστηρό όρο της εξυγίανσής τους.

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να οριστεί από πού θα προέλθουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ποια θα είναι τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας επιχείρησης, τάσσεται η Γαλλία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται χρηματοπιστωτικές πηγές, οι πέντε κύριες τράπεζες της Γαλλίας είναι έτοιμες να αποδεχθούν μια ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος ύψους 10 ως 15 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία επιθυμεί εξάλλου η Deutsche Bank να συγκεντρώσει επίσης νέα κεφάλαια, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αλλά και το ραντεβού του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook