Μοιάζουν να βγήκαν από ταινία του Τζέιμς Μποντ. Ομως για εκείνους που τις εμπνεύστηκαν, οι πλωτές πόλεις μπορεί να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση στον συνωστισμό των αστικών κέντρων ή την αφορμή δημιουργίας καινούργιων κοινωνιών που θα έχουν δικούς τους νόμους. Η μακέτα μίας εξ αυτών των πλωτών πόλεων που λέγεται «Πρόγραμμα Ουτοπία», σχεδιάστηκε από τις εταιρίες BMT Nigel Gee και Yacht Island Design.

Πρόκειται για μια κατασκευή που διαθέτει 11 καταστρώματα με τους χώρους διαμονής, τέσσερα ελικοδρόμια, δική της προβλήτα, πολλές πισίνες και βεβαίως τέσσερα ελικοδρόμια.

Η πλωτή πόλη, όπως γράφουν Τα Νέα, έχει σχεδιαστεί ώστε να επιπλέει πάνω σε τέσσερις πλατφόρμες, καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με προωστήρες ώστε να διατηρεί σταθερή τη θέση της ακόμη κι όταν επικρατεί θαλασσοταραχή.

Οι προωστήρες τής δίνουν τη δυνατότητα να κινείται με χαμηλή ταχύτητα καθώς υψώνεται 65 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο 13ο και τελευταίο κατάστρωμα της πόλης, οι ένοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν την πανοραμική θέα του ωκεανού.

\"http://static.madata.gr/files/plotipolit_101764649.jpg\"

Το ακριβώς από κάτω κατάστρωμα, όπου εκτός από τους χώρους διαμονής βρίσκονται τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, θα περιβάλλεται από έναν συμπτυσσόμενο θόλο.

Στη μέση της «Ουτοπίας» υπάρχει ένας μεγάλος άξονας που καταβυθίζεται στη θάλασσα και λειτουργεί ως αγκυροβόλιο. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει θέση πρόσδεσης καραβιών.

\"http://www.charterworld.com/news/wp-content/uploads/2011/09/Project-Utopia-presented-by-BMT-Nigel-Gee-and-Yacht-Island-Design-3-665x360.jpg\"

Οι σχεδιαστές της «Ουτοπίας», σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», δεν έχουν υπολογίσει ακόμα πόσο θα μπορούσε να κοστίσει η πλωτή πόλη ή ποιος θα την αγόραζε.

\"http://www.tuvie.com/wp-content/uploads/utopia-avant%E2%80%90garde-vision-of-a-future-yacht-concept4.jpg\"

Ομως την ίδια στιγμή, ένας αμερικανός εκατομμυριούχος και συνιδρυτής του PayPal, o 43χρονος Πίτερ Θίελ, έχει ήδη χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μιας πλωτής πόλης, στην οποία – όπως οραματίζεται – οι κανόνες ζωής θα συνιστούν μία εντελώς καινούργια κοινωνία.

Ο 43χρονος επιχειρηματίας πιστεύει, σύμφωνα με τους «Times», ότι οι τεχνητές πόλεις – κράτη που θα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και σε πλατφόρμες όμοιες με εκείνες της άντλησης πετρελαίου, μπορεί ν\’ αποτελούν το κλειδί του ανθρώπινου μέλλοντος.

Χρηματοδότησε με 1,25 εκατ. δολάρια το Ινστιτούτο Seasteading, που διοικεί ο εγγονός του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, Πάτρι, με σκοπό να ετοιμαστεί η πρώτη πιλοτική πόλη – κράτος στα ανοικτά του Σαν Φρανσίσκο, ακόμη και του χρόνου.

Ο Π. Φρίντμαν πιστεύει ότι μέχρι το 2050 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε θαλάσσιες πολιτείες, αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook