«Δεν θα στοιχημάτιζα το δώρο των επερχόμενων γενεθλίων του μεγαλύτερου παιδιού μου σε τίποτα τέτοιο»

Λίγες μέρες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της NASA ότι έχει προεδρική προθεσμία ως το «δεύτερο μισό του 2024» για να ξαναστείλει ανθρώπους στη Σελήνη, ένας δεύτερος εκπρόσωπος Τύπου της διαστημικής υπηρεσίας υπαινίχθηκε πως ο «επιθετικός στόχος» της κυβέρνησης Τραμπ πιθανότατα δεν θα ευοδωθεί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP, τα ακριβή λόγια του αξιωματούχου της NASA ήταν τα εξής: «Δεν θα στοιχημάτιζα το δώρο των επερχόμενων γενεθλίων του μεγαλύτερου παιδιού μου σε τίποτα τέτοιο»!

Όπως ξέρουμε, ο Λευκός Οίκος επέβαλε την προθεσμία του 2024 στη NASA τον Μάρτιο, κάτι που έγινε και αργότερα με επίσημο τρόπο από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Πριν από όλα αυτά, η NASA προγραμμάτιζε την επανδρωμένη σεληνιακή αποστολή για το 2028, μόνο που ο Πενς είπε πως «αυτό δεν είναι αρκετά καλό. Είμαστε καλύτεροι από αυτό».

Τα περί στοιχήματος επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Kenneth Bowersox, πρώην αστροναύτης και νυν διευθυντής τμήματος της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, και μάλιστα σε επιτροπή του Κογκρέσου, λέγοντας πως μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν, όπως η ασφάλεια, η χρηματοδότηση και οι τεχνικές προκλήσεις, κάνουν τον στόχο του 2024 πρακτικά ανεφάρμοστο.

Κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του στη Σελήνη από την τελευταία αποστολή του Apollo, το Apollo 17, το 1972. Το πλάνο της NASA, με κωδικό όνομα «Artemis», περιλαμβάνει δύο φάσεις: προσσελήνωση αστροναυτών το 2024 και δημιουργία μόνιμης σεληνιακής βάσης ως το 2028.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook