Κατεδάφιση μιας αυθαίρετης κατασκευής στον καταυλισμό των Ρομά στα Δύο Αοράκια πυροδότησε σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν αμέσως μετά, με έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσαν την παρέμβαση των ΜΑΤ.

Νωρίς το απόγευμα που η κατάσταση εκτονώθηκε, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μ. Παττακός εξέφρασε την πολιτική βούληση της δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει τον νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς επιλεκτικούς χειρισμούς.

Στο μεταξύ τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στον καταυλισμό αναδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πολιτικό κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του κρίσιμου αυτού κοινωνικού ζητήματος των Ρομά που έχει πολυεπίπεδες προεκτάσεις.

Τα τελευταία χρόνια η Λότζια μοιάζει να έχει εγκαταλείψει πλήρως το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά που εδώ και δεκαετίες παραμένει «ναρκοθετημένο».

Η κατεδάφιση μιας αυθαίρετης κατασκευής στον καταυλισμό των Ρομά στα Δύο Αοράκια πυροδότησε σοβαρά επεισόδια

Η κατεδάφιση
Αιφνιδίασαν τους Ρομά χθες το πρωί κλιμάκια της Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, που με τη συνδρομή συνεργείων του Δήμου προχώρησαν στην κατεδάφιση μιας αυθαίρετης κατασκευής. Όπως προκύπτει, η Λότζια είχε δεχτεί αλλεπάλληλες οχλήσεις από πολίτες που κατήγγειλλαν την ανέγερση νέων αυθαίρετων κατασκευών, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξηση του πληθυσμού των Ρομά. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησαν χθες στην κατεδάφιση ενός κτίσματος.

Στη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε αγανάκτηση από τους Ρομά που άρχισαν να αντιδρούν έντονα. Στη συνέχεια άναψαν φωτιές και στήθηκαν μπλόκα.

Ακολούθησε παρέμβαση των ΜΑΤ, κλήθηκε και όχημα της Πυροσβεστικής να κατασβέσει την πυρκαγιά, ενώ έγιναν και προσαγωγές.  Ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει και διακοπή της υδροδότησης του καταυλισμού, στην πορεία αυτό ανακλήθηκε επειδή θα προκαλούσε εντονότερες αντιδράσεις.

Αργά το απόγευμα, η κατάσταση εκτονώθηκε, με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Μ.Παττακό να τονίζει ότι χρειάζεται η εμπλοκή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της μετακίνησης του καταυλισμού, την οποία η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε κάθε περίπτωση να αποτρέψει την επέκτασή του.

Όπως είναι γνωστό, τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική Αρχή είχε κινηθεί σε διάφορες κατευθύνεις για την εξεύρευση χώρου υποδοχής του καταυλισμού (όπως για παράδειγμα σε ένα ακίνητο του Σκαλανίου κ.α.), οι οποίες στην πορεία αποδείχτηκαν αδιέξοδες και έπεσαν στο κενό.

Την ίδια τύχη είχε και η τελευταία συνεδρίαση της άτυπης επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη μεταφορά των Ρομά, όπου είχε γίνει  αναψηλάφηση της θέσης που είχε παλαιότερα επιλεγεί για τη μεταφορά του καταυλισμού ενώ είχαν δαπανηθεί και μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διαμόρφωση του.

Ωστόσο, την τελευταία τριετία δεν έχει αποτυπωθεί καμία ουσιαστική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το κρίσιμο αυτό θέμα την ίδια ώρα που έχει ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης που σήμερα καταλαμβάνει ο καταυλισμός από την εταιρεία «ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.».

Η εξέλιξη αυτή φέρνει προ των ευθυνών του τον Δήμο Ηρακλείου, που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην έχει βρει λύση στο επίμαχο θέμα το οποίο μεταφέρεται από τη μια δημοτική Αρχή στην επόμενη εδώ και δεκαετίες. Θεωρητικά η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η Λότζια για να βρει λύση για τη μετακίνηση των Ρομά, φτάνει μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ωστόσο πρακτικά μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ένα αποτέλεσμα από το οποίο να προκύπτει αισιοδοξία για τη δρομολόγηση μιας λύσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook