Η διά βίου μάθηση απαιτεί περιέργεια και πάθος για την γνώση.Αυτοί που την ακολουθούν επιθυμούν να μαθαίνουν όλο και περισσότερα. Επιθυμούν νέες ιδέες, νέες προκλήσεις και νέες εμπειρίες.

Η επιστήμη μετά από πολλές έρευνες αποκαλύπτει τώρα ότι περισσότερο από ποτέ, ένας αιχμηρός εγκέφαλος, μπορεί να είναι το κλειδί στην εξουδετέρωση των ψυχικών και σωματικών παθήσεων, και στην εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής.

Η διά βίου μάθηση είναι σαν μια λέσχη υγείας για τον εγκέφαλό μας. Είναι ένα φανταστικό εργαλείο για καλύτερη υγεία τόσο σωματική όσο και ψυχική. Οι επιστήμονες συστήνουν να κάνουμε την διά βίου μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη τρόπο ζωής.

Η δια βίου μάθηση επίσης:

Βοηθά στην πλήρη ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων μας. Όλοι έχουμε έμφυτες φυσικές ικανότητες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς. Συνεχίζοντας να μαθαίνουμε, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε πλήρως αυτές τις ικανότητες. 

Ανοίγει το μυαλό μας. Αναπόσπαστο μέρος της διά βίου μάθησης είναι η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων μεταξύ των σπουδαστών και επίσης μεταξύ εκπαιδευτών/σπουδαστών. Δεν συγκρίνεται με τίποτα το να ακούμε ή να συμμετέχουμε σε συζητήσεις, γεγονός που  μας βοηθάει να δούμε την άλλη πλευρά ενός θέματος. Αυτό το πάρε-δώσε ανοίγει το μυαλό μας και μας φέρνει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο αντίληψης.

φτιάχνει ένα περίεργο, πεινασμένο μυαλό. Οι διά βίου μαθητές όσο ανακαλύπτουν την γνώση, τόσο περισσότερο θέλουν να μαθαίνουν. Υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω που περιμένει να τον εξερευνήσουμε. Η προσπάθειά μας και η επιθυμία να μάθουμε είναι τα καύσιμα για να συνεχίζουμε αναζητώντας περισσότερα για να τροφοδοτήσουμε τα πεινασμένα μυαλά μας.

Αυξάνει την κατανόησή μας για τα λάθη μας, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους, κι έτσι αναπτύσσουμε νωρίτερα τη σοφία που έρχεται μόνο μεγαλώνοντας.

Μας βοηθά να προσαρμοστούμε στην αλλαγή. Καθώς μεγαλώνουμε, ίσως νιώσουμε σαν το γέρικο σκυλί που δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα.Δεν είναι καθόλου αλήθεια. Η διά βίου μάθηση μας επιτρέπει να συμβαδίζουμε με τις αλλαγές της κοινωνίας.

Μας βοηθά να βρούμε νόημα στη ζωή μας. Μερικές φορές είναι δύσκολο να κοιτάζουμε πίσω στη ζωή μας. Αλλά η δια βίου μάθηση, μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε πραγματικό νόημα στα βουνά  και στις πεδιάδες του παρελθόντος μας.

Μας βοηθά να κάνουμε νέους φίλους και να δημιουργούμε πολύτιμες σχέσεις. Κανείς δεν απολαμβάνει τη μοναξιά. Και μέσω της διά βίου μάθησης, συναντούμε νέους ανθρώπους, σφυρηλατούμε νέες φιλίες και σχέσεις και απολαμβάνουμε μια ενεργό κοινωνική ζωή.

Μας οδηγεί  σε μια ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.Η ικανότητά μας να μαθαίνουμε δεν μειώνεται καθώς αυξάνονται τα χρόνια μας. Μέσω της μάθησης, επεκτείνουμε την αυτοεκτίμηση μας, αγκαλιάζουμε την αυτοπεποίθηση μας και πραγματικά δημιουργούμε μια συναρπαστική πολυδιάστατη ζωή. 

Δεν έχει καλύτερη από αυτή! 

  • Η Ελένη Βουγιούκαλου είναι Πρόεδρος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου

www.alp.gr
https://www.facebook.com/alp.edu/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook