Με μια ιδιαίτερα σημαντική για τον νομό Χανίων απόφαση του Υπουργού Υποδομών,  το έργο με τίτλο: «Έργα αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης» χαρακτηρίστηκε ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό. 

Τελευταία ενημέρωση 12:15

Όπως αναφέρεται στην απόφαση,  τα έργα αξιοποίησης του υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού θα εξυπηρετήσουν αρδευτικούς κυρίως σκοπούς και θα επιλύσουν ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού.

Όπως  τονίζεται, το έργο  έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ώστε να χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η εκπόνηση της μελέτης, ώστε το έργο του θέματος να ωριμάσει και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. 

Γίνεται σαφές ότι με την εξέλιξη αυτή το έργο του συστήματος δύο διασυνδεδεμένων φραγμάτων στο Ντεριανό και στον Σεμπρωνιώτη και δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού, μπαίνει ξεκάθαρα σε τροχιά υλοποίησης , καθώς εντάσσεται στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δείτε εδω ολόκληρη την απόφαση

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης αναφέρει και τα εξής:

"Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για την δημοτική αρχή Κισάμου, που από το 2013 πίστεψε και προώθησε τη λύση αυτή και παρακολουθούσε και στήριζε τις προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας Χανίων την τελευταία 3ετία.  Πλέον, οι κάτοικοι ειδικά σε Πλάτανο – Γραμβούσα και Λουσακιές, μπορούν να ελπίζουν βάσιμα σε πλήρη επίλυση των αρδευτικών προβλημάτων τους, σε συνδυασμό πάντα και με τα λοιπά σχετικά έργα που μελετώνται και θα μελετηθούν στην περιοχή.

Ο δήμος Κισάμου ευχαριστεί θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για το πρώτο επίσημο βήμα της ξεκάθαρης δέσμευσής του για την υλοποίηση του εν λόγω έργου. 

Επίσης ευχαριστούμε τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή και τον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη για την άμεση λήψη αυτής της απόφασης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την Βουλευτή Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη που έθεσε το θέμα στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Υπουργείο Υποδομών.

Ξεχωριστά και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Χανίων  κ. Απόστολο Βουλγαράκη, ο οποίος πίστεψε στο έργο, ανέθεσε σχετική προγραμματική σύμβαση και κυριολεκτικά ενεργοποίησε ένα μέγιστο αναπτυξιακό θέμα που επί 2,5 δεκαετίες παρέμενε παγωμένο και ανενεργό. Ο κ. Βουλγαράκης, όπως αποδεικνύεται,  αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά στον τόπο μας. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γιώργο Τσακίρη για την εξαιρετική επιστημονική εργασία του στο έργο, καθώς και την κ. Ελένη Δοξάκη και τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων. 

Ο δήμος Κισάμου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των μελετών σε συνεργασία με τον έτερο ωφελούμενο δήμο Πλατανιά, την Αντιπεριφέρεια Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο την το δυνατό συντομότερη ωρίμανση και υλοποίηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου."

Ευχαριστήριο Απόστολου Βουλγαράκη

Μετά την παρέλευση πολλών ετών και κυβερνήσεων, ένα αίτημα δεκαετιών για τους Χανιώτες,  το έργο με τίτλο: «Έργα αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης» χαρακτηρίστηκε ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό με απόφαση του Υπουργού Υποδομών.

 Όπως  αναφέρεται στην απόφαση, το έργο  έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ώστε να χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. 

Σύμφωνα με την απόφαση τα έργα αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού θα εξυπηρετήσουν αρδευτικούς κυρίως σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού.

Με την εξέλιξη αυτή το έργο του συστήματος των δύο διασυνδεδεμένων φραγμάτων στο Ντεριανό και στον Σεμπρωνιώτη και του δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού από τα Παπαδιανά μέχρι τη Δυτική Κίσαμο,  εντάσσεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για άμεση υλοποίηση.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήρη δικαίωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων  που πίστεψε σαυτό το μεγάλο έργο  και το στήριξε συστηματικά με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Χανίων και την  Προγραμματική Σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που επικαιροποίησαν τη μελέτη του 1992 και συνέβαλαν στον εξορθολογισμό του έργου. 

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την έμπρακτη βοήθεια του για τη δρομολόγηση των διαδικασιών  υλοποίησης του εν λόγω έργου. 

Επίσης ευχαριστώ τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή και τον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη για την άμεση λήψη αυτής της απόφασης μετά τη συνάντηση μας στο Υπουργείο Υποδομών τρεις μέρες πριν τη λήξη της θητείας μου ως Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, όπως επίσης και  τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γιώργο Τσακίρη για την εξαιρετική επιστημονική υποστήριξη του έργου, την κ. Ελένη Δοξάκη και τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων, τον συνεργάτη μου Νεκτάριο Κουμάκη και όσους βοήθησαν σαυτή την προσπάθεια όλα τα τελευταία χρόνια.

Εύχομαι το έργο να υλοποιηθεί άρτια το συντομότερο δυνατό και να λειτουργήσει για την ενίσχυση των παραγωγών μας και την ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Δηλώνω ότι θα το παρακολουθήσω συστηματικά όπως έκανα μέχρι τώρα.