Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της ανθρωποκτονίας του Παντελή Δουρουντάκη τον Μάρτιο του 2018.

Τελευταία ενημέρωση 15:30

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με συνέχιση της εξέτασης του αστυνομικού που είχε εξεταστεί και στην έναρξή της στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ διεκόπη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Ρέθυμνο και αναμένεται να συνεχιστεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, με τη συνέχιση της κατάθεσης του γιου του θύματος.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε μετά από διευκρινήσεις του αστυνομικού και σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση, ότι οι όποιες βλάβες προέκυψαν στο πτώμα προκλήθηκαν από την εκσκαφή και δεν υπήρξε από πριν ανθρώπινη παρέμβαση και τεμαχισμός. Τα μέλη που βρέθηκαν μακριά από τον κύριο κορμό, η κνήμη και η περόνη είχαν κοπεί από τον εκσκαφέα. Μόλις διαπιστώθηκε, σταμάτησε ο εκσκαφέας και συνεχίστηκε η εκσκαφή του πτώματος προσεκτικά.

Ένταση στη δίκη αμέσως μόλις ξεκίνησε

Λίγα λεπτά μόλις ξεκίνησε η δίκη, διεκόπη καθώς προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα μετά από ξέσπασμα της χήρας.

Μόλις κατατέθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ότι παραδόθηκε προχθες η καραμπίνα από την πλευρά των κατηγορουμένων στις αρχές η χήρα ξέσπασε σε φωνές, επιτέθηκε με πολύ σκληρές απειλές κατά των συνηγόρων υπεράσπισης φωνάζοντας στο τέλος “Μετά από 19 μήνες φέρατε την καραμπίνα; Πόσους έχει σκοτώσει αυτή η καραμπίνα μετά από 19 μήνες”.

Η δίκη διεκόπη για λίγα λεπτά με τη χήρα ωστόσο να παραμένει σε έκκρυθμη κατάσταση. Μόλις έγινε προσπάθεια να συνεχιστεί η δίκη η σύζυγος του θύματος συνεχίζοντας να είναι εκτός εαυτού αρνήθηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα με αποτέλεσμα να ξαναδιακοπεί.

Τελικά η δίκη συνεχίστηκε μετά την απομάκρυνση της χήρας.

Η παράδοση της καραμπίνας

Όπως έγινε γνωστό με έγγραφο της αστυνομίας που κατατέθηκε στο δικαστήριο, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η σύζυγος του πρώτου κατηγορουμένου παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές μια καραμπίνα υποστηρίζοντας ότι είναι το όπλο με το οποίο έγινε το έγκλημα.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αντέδρασαν λέγοντας πως δεν γίνεται μια καραμπίνα που σύμφωνα με την άλλη πλευρά ήταν το όπλο του εγκλήματος, να μην κατάσχεται από τις αρχές, στο ενδιάμεσο να αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης και στη συνέχεια να εμφανίζεται ξαφνικά το όπλο από τους κατηγορούμενους μετά από ενάμιση χρόνο και ενώ έχει ξεκινήσει η δίκη. “Πώς γίνεται μετά από τόσο καιρό να παραλαμβάνει η υπηρεσία μια καραμπίνα και να προσπαθεί να τη συσχετίσει με το συμβάν” ανέφεραν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι η αστυνομία μετά το έγκλημα είχε ελέγξει τα όπλα της οικογένειας αλλά τα επέστρεψε καθώς δεν είχε αποδειχτεί τότε η ενοχή ούτε είχε ομολογήσει ο κατηγορούμενος. Όταν ομολόγησαν οι κατηγορούμενοι, η δικογραφία είχε ήδη φύγει και πλέον την αρμοδιότητα για την κατάσχεση του όπλου την είχε η ανακρίτρια, κάτι που πιθανόν να παραβλέφθηκε. Ο αριθμός ωστόσο της καραμπίνας που είχε ο κατηγορούμενος με αυτόν της καραμπίνας που προσκομίστηκε είναι ο ίδιος, κατέληξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η κατάθεση του γιου του θύματος

Κατά την εξέτασή του, ο γιος του Παντελή Δουρουντάκη, ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του όσο ήταν μαζί του, πριν φύγει από το σπίτι του την ημέρα της ανθρωποκτονίας, βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και μάλιστα έπαιζε χαρούμενος με το εγγόνι του. Ανέφερε επίσης ότι ο πατέρας του είχε καταγγείλει στην αστυνομία, στο δασαρχείο και στον πρώην δήμαρχο Σφακίων παράνομη δραστηριότητα από την πλευρά του κατηγορουμένου στην περιοχή του λατομείου. Επίσης είπε χαρακτηριστικά: “Ο πατέρας μου μπορεί να είδε κάτι που δεν είναι σωστό, τους προειδοποίησε και μετά είδαν ότι ήταν ένας ψύλλος απάνω τους και αποφάσισαν να τον “καθαρίσουν” καταλήγοντας στον ισχυρισμό ότι ο τρόπος με τον οποίο τον σκότωσαν δεν εξηγείται από μια απλή παρεξήγηση. “Πιστεύω ότι ήταν προμελετημένο” είπε ο γιος του θύματος.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται ένας 45χρονος από τα Σφακιά που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και έχει ομολογήσει την πράξη του και ο 40χρονος αδερφός του καθώς και ένας 32χρονος που κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία.

Θυμίζουμε ότι το πτώμα του 70χρονου Παντελή Δουρουντάκη είχε βρεθεί 3,5 μήνες μετά την εξαφάνισή του, θαμμένο με το αυτοκίνητό του σε λάκκο βάθους περίπου 5 μέτρων στον Αλικιανό.

Η δίκη διεκόπη αργά το μεσημέρι και θα συνεχιστεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook