«Thomas Cook: Μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τον Τουρισμό», ζητά με ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την κατάρρευση της Thomas Cook, ζητά με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα σε όλα εκείνα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα που θα αποτρέψουν και θα συμβάλλουν στην αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων εξελίξεων που επηρεάζουν αρνητικά τον Τουρισμό. Με την ερώτησή του, επίσης, ζητά από την Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συνεγγυητικού ταμείου ώστε να αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η χρεοκοπία της Thomas Cook συνεχίζει να δημιουργεί τεράστια ανησυχία και σημαντικά προβλήματα στους τουριστικούς φορείς τόσο στη χώρα μου όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα που ο τομέας του Τουρισμού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής της οικονομίας υπολογίζεται ότι από τα περίπου 9.917 ξενοδοχεία της χώρας τα 1.193 συνεργάζονται με τον όμιλο Thomas Cook.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η Thomas Cook κατά την πάγια πρακτική της δεν πραγματοποίησε πληρωμές το μήνα Σεπτέμβριο και η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή ήταν για την 4η Οκτωβρίου 2019 με αποτέλεσμα να παραμένουν ανεξόφλητες οι οφειλές προς τα ξενοδοχεία για τους πελάτες της Thomas Cook που έκαναν χρήση των υπηρεσιών των ξενοδοχείων από τον Ιούνιο έως και την ημέρα της κατάρρευσής της, τους κατ΄εξοχήν δηλαδή καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

Αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας λόγω της κατάρρευσης της συγκεκριμένης εταιρείας και της μη εξόφλησης των οφειλών ενώ άλλες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε άμεσο κλείσιμο των μονάδων τους, πού νωρίτερα από το τέλος της τουριστικής περιόδου λόγω της αποκλειστικής τους συνεργασίας με την Thomas Cook.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

– Προτίθεται να προβεί σε νομοθετικά μέτρα ώστε να αποτραπεί και να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια αρνητική εξέλιξη;

– Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συνεγγυητικού ταμείου ώστε να αντιμετωπίζονται στο μέλλον παρόμοια προβλήματα;

– Υπάρχει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στον τομέα του Τουρισμού;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook