Για την ένταξη του έργου “Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού Ταυρωνίτη Ποταμού” στα έργα εθνικής σημασίας 

Στο χαρακτηρισμό του έργου με τίτλο «Έργα αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης», ως έργου Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, προχώρησε με απόφαση του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Πρόκειται, για παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία συστήματος δύο διασυνδεδεμένων φραγμάτων στο Ντεριανό και στον Σεμπρωνιώτη, καθώς και δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού σε Παπαδιανά – Δυτ. Κίσαμος. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, τα έργα αναμένεται να εξυπηρετήσουν κυρίως αρδευτικούς σκοπούς, παρέχοντας ουσιαστική λύση σε ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και περιοχές της Δυτικής Κισάμου Χανίων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Επιπρόσθετα, το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού, στην οποία προκλήθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Υπουργείο προχώρησε στην έγκριση ένταξης του ως άνω έργου στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να προωθηθεί η εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Έργων αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης».

Τέλος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης με δήλωση του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παραπάνω θετική εξέλιξη. Ειδικότερα αναφέρει: 

«Βούληση της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το υδάτινο δυναμικό της Κρήτης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο χαρακτηρισμός του έργου για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού και η ένταξη του στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελεί μια ουσιαστική πολιτική απόφαση, που στοχεύει στην άμεση υλοποίηση όλων των απαραίτητων τμημάτων για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη του έργου, στοχεύοντας στην άμεση προώθηση της σχετικής μελέτης». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook