Το άγχος όπως και οι αγχώδεις διαταραχές κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στα σχολικά χρόνια.

Δεν είναι εύκολο πάντα να αναγνωρίσει ο γονιός τα σημάδια γιατί πολλές φορές τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της αρνητικής συμπεριφοράς.

Το άγχος όταν εκδηλώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα δεν είναι ανησυχητικό. Οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν όταν η ζωή του παιδιού τους αρχίζει και διαταράσσεται και όταν οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν την καθημερινότητά του.

Τι προκαλεί άγχος στα παιδιά;

Οι λόγοι που μπορεί ένα παιδί να έχει άγχος είναι πολυπαραγοντικοί. Ορισμένα είναι περισσότερα ευαίσθητα και δεν μπορούν να διαχειριστούν ακόμα και τις πιο απλές καταστάσεις χωρίς να αγχωθούν.

Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν το παιδί περνάει άκρως αγχωτικά γεγονότα κάθε μέρα λόγω συγκρούσεων στην οικογένεια, μεταξύ γονέων ή αδελφών, είναι ευάλωτο στην ανάπτυξη μιας διαταραχής άγχους.

Επίσης, τα παιδιά που έχουν περάσει από λεκτική ή σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση ή επίθεση μπορούν επίσης να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές. Ορισμένες διαταραχές άγχους όπως κρίσεις πανικού μπορεί να είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου. 

Τις περισσότερες φορές, το άγχος στα παιδιά είναι αποτέλεσμα πολύ περισσότερων αιτίων που αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Συμπτώματα άγχους στα παιδιά

Όταν ένα παιδί αγχώνεται για κάτι, μπορεί να εμφανίσει ένα ξεχωριστό σύνολο συμπεριφορών.

Ανησυχεί πάρα πολύ για τα πάντα
Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί
Παρουσιάζει δυσκολία στον ύπνο
Δεν τρώει
Νοιώθει αδικαιολόγητο φόβο
Νοιώθει ότι είναι άχρηστο
Αποφεύγει καταστάσεις , πράγματα ή ανθρώπους που πιστεύει ότι του προκαλούν άγχος
Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές

Επίσης

Ιδρώνει
Έχει αυξημένους καρδιακούς παλμούς
Έχει δύσπνοια
Αισθάνεται τρόμο
Έχει ναυτία και πόνο στην κοιλιά
Παρουσιάζει ζαλάδες

Τα παιδιά με άγχος συνήθως δεν ξέρουν γιατί αισθάνονται έτσι, και νιώθουν συχνά μόνα και αβοήθητα. Ως γονείς θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να εντοπίσετε έγκαιρα τα συμπτώματα άγχους που πιθανόν να παρουσιάσουν.

Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις αγχώδεις διαταραχές του παιδιού σας, τότε ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Πηγή: onmed.gr