Ανακοίνωση της παράταξης “Αποκόρωνας η Γη μας” του δήμου Αποκορώνου με καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις στον τομέα της καθαριότητας

Την έντονη αντίθεση του για απόφαση που ελήφθη στο δημοτικό συμβούλιο Αποκόρωνα για την ενοικίαση απορριμματοφόρου για ένα μήνα με απευθείας ανάθεση, από ιδιωτική εταιρία, με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση κόστους  11.780 ευρώ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης “Αποκόρωνας η Γη μας” Π.Καραγιανάκης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η δημοτική παράταξη “θεωρώντας το ποσόν αυτό υπέρογκο, έκανε μια γρήγορη έρευνα αγοράς μέσω διαδικτύου και εξασφάλισε, αυθημερόν, για τον δήμο προσφορά εταιρείας με κόστος 5.766 ευρώ/μήνα, την οποία και κατάθεσε στο προεδρείο, με ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές που αναφερόταν στην εισήγηση”. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή ενώ η παράταξη κατηγορήθηκε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης έχει ως εξής:

Αφορμή για την δημόσια παρέμβασή μας είναι η τοποθέτηση συμβούλου της συμπολίτευσης, κατά το πρόσφατο (στις 27-9-2019) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου, ο οποίος μας κατηγόρησε άδικα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενόσω ασκούσαμε τον θεσμικό μας ρόλο ως αντιπολίτευση, με μοναδική επιδίωξη το συμφέρον του τόπου μας στο πλαίσιο της πάγιας απαίτησή μας για διαφάνεια & νομιμότητα στις διαδικασίες ανάθεσης εργολαβιών

Το θέμα που συζητούσε το δημοτικό συμβούλιο ήταν τροποποίηση προϋπολογισμού 2019  για ενοικίαση απορριμματοφόρου για ένα μήνα με απευθείας ανάθεση, από ιδιωτική εταιρία, με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση   κόστους  11.780 ΕΥΡΩ για ένα μήνα.

Η παράταξή μας, θεωρώντας το ποσόν αυτό υπέρογκο, έκανε μια γρήγορη έρευνα αγοράς μέσω διαδικτύου και εξασφάλισε, αυθημερόν, για τον δήμο προσφορά εταιρείας με κόστος 5.766 ΕΥΡΩ/μήνα, την οποία και κατάθεσε στο προεδρείο, με ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές που αναφερόταν στην εισήγηση. Τονίσαμε δε με έμφαση ότι δεν μας ενδιαφέρει η ενοικίαση του  απορριμματοφόρου από την εταιρεία που κάνει την προσφορά, αλλά από οποιαδήποτε εταιρεία ή ιδιώτη  αρκεί η τιμή προσφοράς  να είναι ίδια ή μικρότερη.    

Στη συνέχεια σαφώς και η παράταξή μας καταψήφισε την τροποποίηση των 11.780 ΕΥΡΩ, την ίδια στιγμή που η παράταξη του Δημάρχου και της μείζονος μειοψηφίας (παράταξη Σγουράκη) την υπερψήφισαν.

Για την πρόταση μας αυτή, που αν την υιοθετούσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμος θα κέρδιζε περί τα 6.000 ΕΥΡΩ μηνιαίως, άκουσον άκουσον κατηγορηθήκαμε για μικροπολιτική σκοπιμότητα!!  

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πέρα όμως από το συγκεκριμένο γεγονός, ανακύπτει ένα τεράστιο θέμα με τις απευθείας αναθέσεις από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αποκορώνου.  Ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί τις απευθείας αναθέσεις με εντελώς παράτυπο ή λάθος τρόπο καθώς και σε λάθος χρόνο (παρέλευση κατεπείγοντος), προκαλώντας πλέον σοβαρότατα θέματα νομιμότητας σε πολλά επίπεδα για την ανάπτυξη του Αποκόρωνα, καθώς και οικονομική ζημία του Δήμου όταν έρχεται η στιγμή «να μπαλωθούν» τα κακώς κείμενα και η ανεπάρκεια. 

Η παράταξή μας «Αποκόρωνας η γη μας» δηλώνει ότι : καταρχήν δεν είναι αντίθετη με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση, όπως εξάλλου προτάσσει η κείμενη Νομοθεσία. Με άλλα λόγια η παράταξή μας θα συναινεί βάσει Νόμου σε τέτοιες διαδικασίες μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και εφόσον οι νομότυπες διαδικασίες γίνονται στην ώρα τους, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα επιμένουμε στις ανοικτές διάφανες διαγωνιστικές διαδικασίες, στις οποίες μάλιστα θα απαιτούμε πλέον να έχουμε ενημέρωση, λόγο και πρόσβαση.

Δήμαρχε η παράταξή μας δεν θα ανεχθεί απευθείας αναθέσεις με τον τρόπο που τις υλοποιούσατε μέχρι σήμερα. Δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο, ούτε λογικό με το πρόσχημα της άμεσης υλοποίησης έργων ή προμηθειών να κλείνονται συμφωνίες με διπλάσιες τιμές ή και παραπάνω .
Με τέτοιου είδους απευθείας αναθέσεις  γίνεται σπατάλη στα χρήματα των δημοτών.
Για την παράταξη «Αποκόρωνας η γη μας» 
ο επικεφαλής  Π. Καραγιαννάκης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook