Σύσταση ομάδων εθελοντών -πολιτικής προστασίας στο Ίνι και σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. 

Αποφάσεις σε εκδήλωση “παράδειγμα προς μίμηση την στήριξη της Περιφέρειας.

Η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου για την αποτελεσματική πρόληψη των απειλών, την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών καταστροφών καθώς  και η δημιουργία ομάδας εθελοντών, προτάθηκαν και υιοθετήθηκαν στην επιτυχημένη εκδήλωση, ευαισθητοποίησης για την  κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πολύκεντρο Ινίου. Η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό σύλλογο Ινίου-Μοναστηρακίου, με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, του Europe Direct, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και της κοινότητας Ινίου.  Οι παριστάμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Περιφέρειας, βουλευτές, Αυτοδιοίκησης, φορείς, των υπηρεσιών προστασίας, διάσωσης αλλά και πολίτες, έστειλαν μήνυμα στους ισχυρούς της γης για την ανάγκη έμπρακτων ενεργειών τους για την προστασία του περιβάλλοντος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων, φορέων-πολιτών στο νησί και την χώρα για την ενδυνάμωση των δράσεων ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας για την αποτροπή και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.“Ενημερώσου, Δράσε, Πρόλαβε, οι φυσικές καταστροφές απειλούν την ζωή και την περιουσία σου» ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, ενώ για το κεντρικό θέμα “Κλιματική Αλλαγή-Φυσικοί Κίνδυνοι. Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών» μίλησαν επιστήμονες -ερευνητές και αρμόδιοι των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, διάσωσης, εθελοντών και άμεσου επεμβάσεων. Τους εκπροσώπους των Αρχών, φορείς, ομιλητές, και το πολυπληθές ακροατήριο, καλωσόρισαν απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ινίου-Μοναστηρακίου Τίτος Κοκολάκης ,ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου  Νίκος Συριγωνάκης και ο Δήμαρχος Μινώα Μανόλης Φραγκάκης ,ο οποίος και εξέφρασε την θέληση του, ο Δήμος να έχει συμμετοχή και να στηρίξει έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις φορέων-πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, στην συνεργασία εκπόνησης του τοπικού σχεδίου αλλά και στην σύσταση και λειτουργία των εθελοντικών ομάδων στο Ίνι αλλά και σε άλλες κοινότητες του Δήμου του  που θα υπάρξει ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Ν. Συριγωνάκης: Η Περιφέρεια παίρνει πρωτοβουλίες και συνεργάζεται με φορείς και υπηρεσίες στην προστασία και ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Ο κ Κοκολάκης, καλωσορίζοντας τον κ. Συριγωνάκη ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, για την πολύχρονη, επιτυχή συνεργασία με τον σύλλογο και τους φορείς του νησιού ενώ και ο κ. Συριγωνάκης στον χαιρετισμό του, έδωσε συγχαρητήρια για την επιτυχία της εκδήλωσης στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Μίλησε επίσης για της δράσεις της Περιφέρειας στην περιβαλλοντική προστασία και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς για το κοινό καλό και την ανάπτυξη του νησιού μας. Ο κ Συριγωνάκης μάλιστα νωρίτερα πριν την εκδήλωση, είδε επί τόπου ζητήματα υποδομών που χρίζουν αντιμετώπισης και ενημερώθηκε σχετικά ,συζητώντας για την λύση τους από τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ινίου Νεκτάριο Κοκολάκη.

Στην εκδήλωση εσπερίδα, στον τομέα της ενημέρωσης προκάλεσαν ξεχωριστή αίσθηση στους φορείς και πολίτες οι ομιλίες που έγιναν από τους επιστήμονες του Μουσείου φυσικής Ιστορίας, πολιτικής προστασίας, Υπηρεσιών άμεσης επέμβασης, διάσωσης, εθελοντών, οι οποίοι και ανακοίνωσαν την θέληση τους να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν την εθελοντική ομάδα στην κοινότητα Ινίου. Συγκεκριμένα ομιλητές ήταν οι: Χαράλαμπος Φασουλάς, έφορος γεωλογικών συλλογών μουσείου φυσικής ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Φυσικοί κίνδυνοι και κλιματική αλλαγή». Ο Γιώργος Σταυρακάκης επιπυραγός, διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου (4ος πυροσβεστικός σταθμός) με θέμα: “Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών”. Ο Δημήτρης Ξυρουχάκης, αρχηγός σώματος εθελοντών σαμαρειτών-διασωστών και ναυαγοσωστών τμήματος Ηρακλείου με θέμα: «Πρώτες βοήθειες-δομή και λειτουργία εθελοντικών ομάδων .Ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Μινώα Κώστας Αραβιάκης.

Το “Κλειδί της επιτυχίας” η κινητοποίηση-ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Τίτος Κοκολάκης αφού ευχαρίστησε όλους, συνδιοργανωτές, ομιλητές, φορείς, πολίτες για την μεγάλη συμμετοχή πολιτών και την επιτυχία ευαισθητοποίησης, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του ΠΣ Ίνι- Μοναστηράκι για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τους φυσικούς κινδύνους είχε σαν στόχο, με την βοήθεια όλων των φορέων, την εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και την δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών. Όπως προέκυψε από την συζήτηση και τις τοποθετήσεις των παρισταμένων, οι συνθήκες είναι ώριμες για να υλοποιηθεί πιλοτικά η επιθυμία των κατοίκων να συμμετέχουν και να είναι σε ετοιμότητα στην πρόληψη αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook