Ποιος ήταν ο… εκλιπών και ποιος τον σκότωσε

Αυτός ο αποθανών έφερε δάκρυα στα μάτια πολλών, καθώς ήταν το μεγάλο καμάρι των Ελβετικών Άλπεων.

Ο λόγος για τον περίφημο παγετώνα Pizol, τον βασιλιά των βουνών, που έφυγε από τον κόσμο χάνοντας τη μάχη από την κλιματική αλλαγή.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και 250 ντόπιοι έκαναν μάλιστα την κηδεία του στις 22 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην ξεχάσει κανείς τον παγετώνα της ανατολικής Ελβετίας που χάθηκε ως αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας.

Ντυμένοι οι περισσότεροι στα μαύρα, ανέβηκαν αυτά τα 5 χιλιόμετρα για να σταθούν εκεί που ήταν κάποτε ο παγετώντς. Ακόμα και πάστορα είχαν μαζί τους για την εξόδιο ακολουθία.

«Ο παγετώνας Pizol εξαφανίστηκε. Υπάρχει ακόμα λίγο χιόνι, αλλά όχι και ο παγετώνας», δήλωσε ο ειδικός στους παγετώνες και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Matthias Huss, στο CNN, «με βάση αυτό που απέμεινε, δεν τον αποκαλούμε παγετώνα με επιστημονικούς όρους».

Ο Pizol έχασε το 90% της επιφάνειάς του, με το μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό της απώλειας να λαμβάνει χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η Ελβετία έχει ακόμα άλλους 1.500 παγετώνες, οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι Άλπεις δεν θα έχουν κανέναν ως το 2100…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook