«Η βεβαιότητα πως το πιο συζητημένο θέμα στην πολιτεία μας είναι το κυκλοφοριακό, καθώς και η συμμετοχή μας σε αντίστοιχα, πρωτοποριακά ευρωπαϊκά προγράμματα κάνει την αποτυχία μας στην εξεύρεση λύσης ακόμα πιο εκκωφαντική. Πριν μερικές ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο ενημερωτική συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν οι δράσεις της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS DESTINATIONS. Η εκδήλωση είχε θέμα «Βέλτιστες Πρακτικές για την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας στις Ελληνικές Πόλεις».

Οι εκδηλώσεις τέτοιου τύπου μπορεί να αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις δημόσιες σχέσεις των συμμετεχόντων, καθώς φυσικά και μιας προβολής του θέματος, το κακό είναι πως αποτελέσματα σπάνια δίνουν. Αυτή η φορά μάλλον δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Οι επίσημοι χαιρέτησαν οι επιστήμονες παρουσίασαν το έργο τους και ο απλός πολίτης αναρωτήθηκε τι στο καλό συζητάνε τόσες ώρες για έργα που κανένας δεν βλέπει, την ώρα που η κυκλοφορία στο κέντρο της πολιτείας μας είναι περισσότερο ανυπόφορη κι από το να αποκαλούμε τον ΒΟΑΚ «εθνική οδό…». Καλά τα σχέδια, άριστες οι έρευνες, απαραίτητη η συζήτηση με έναν όμως όρο: να έχουν αποτέλεσμα, δια ταύτα, να φτάνουν κάπου. Για την ώρα, τα μηχανάκια τρακάρουν τους πεζούς στους ποδηλατοδρόμους, τα πατίνια είναι ανθρώπινες βόμβες και η θέση πάρκινγκ σπανιότερη κι από τον πρώτο λαχνό του λαχείου…» (Κ.Ε. 28/9/2019). 

Τα παραπάνω έπεσαν προφανώς «βαριά» σε μερίδα του δημοτικού συστήματος η οποία ξόδεψε χρόνο και ενέργεια να μου απαντήσει προσωπικά. Τους ευχαριστώ πολύ. Την ίδια ώρα βέβαια ο δήμαρχος ξεπερνώντας τα κατά την προεκλογική περίοδο λεγόμενα παραδέχονταν σε συνέντευξη του στον TeamFM, ότι το κυκλοφοριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πολιτείας και όριζε υπεύθυνο έτερο αντιδήμαρχο…
Τραγική σύμπτωση αποτελεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στα νότια της πολιτείας μας, η οποία ξεσκέπασε τα πάσης φύσης προβλήματα που συχνά επιμελώς κουκουλώνουμε.

Το δημοτικό σύστημα θα πρέπει να διαπιστώσει, να καταγράψει και να αναδείξει ελλείψεις και κακώς καμωμένα γιατί αυτή τη φορά σταθήκαμε τυχεροί. Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει με μοναδικό γνώμονα το γενικό, το συμφέρον της πολιτείας, του συνόλου, γιατί αν στο νότιο αραιοκατοικημένο άκρο κινδυνέψαμε να θρηνήσουμε θύματα, φανταστείτε τι θα συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στην Παλιά Πόλη ή σε Περιβόλια και Μυσίρια. 

Προσωπικά δεν έχω λόγο να μην πιστέψω ότι έχουν γίνει «πάμπολλες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα», με βεβαιότητα όμως μπορώ να πω ότι οι πολίτες ελάχιστα έχουν αντιληφθεί τα αποτελέσματα τους. Επαναλαμβάνω τον επίλογο της στήλης 28/9/2019. «Απ’ όσα έχουμε έως τώρα δει, η μόνη διαπίστωση που με βεβαιότητα μπορούμε να κάνουμε είναι πως ναι, όσοι θεωρούν πως σαν αφετηρία πρέπει να έχουμε την «παιδεία και την νοοτροπία των πολιτών», έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτό που δυστυχώς λείπει είναι η απόφαση και κυρίως, το παράδειγμα…»  

Ο Κώστας Ν.Πολυχρονάκης είναι Director of Operations